Kirk kapitány a blokklánc felé tart

spot_img

James Tiberius Kirk, vagyis az őt alakító színész, William Shatner a blokklánc felé kormányozza űrhajóját, vagyis nyugdíjas éveit. A hír háttereként fontos tudnunk, hogy az úgynevezett memorabilia, azaz a “gyűjthető emléktárgyak” több milliárd dolláros üzletet jelentenek, a filmipar különböző ereklyéit, ajándéktárgyait sokan őrizgetik, akár aukciók keretében értékesítik is.

Ha van valaki, aki tudja, hogy mekkora kultusza van egy-egy filmnek, sorozatnak, akkor az Shatner, hiszen Kirk kapitány megformálása mellett T.J. Hooker, a nyomozó szerepével is világhírűvé vált. A még 88 évesen is sármos kanadai íróként, producerként, sőt, rendezőként is dolgozott, felesége évekkel ezelőtti tragikus halála óta saját bevallása szerint folyamatosan harcol a magánnyal, talán ezért is fókuszál az innovációra.

Egy londoni legaltech, azaz a jogi munkát segítő technológiákat fejlesztő céggel dolgozik együtt, a New York-i blokklánc hét eseményen mutatják majd be új terméküket. A Mattereum új eszközének lényege, hogy blokklánc alapon kövesse az egyes emléktárgyak életútját, ezzel igazolandó eredetiségüket. Kirk kapitány aláírása egy filléres műanyag űrhajón óriási értékké varázsolja azt, Kirk kapitány hamisított aláírása egy filléres műanyag űrhajón komoly értékű csalássá varázsolja azt.

Nem csupán az eredetisége igazolható egy tárgynak, emellett a blokkláncra kerül részletes története is: hol, kinek a birtokában fordult meg korábban. Úgynevezett “digitális ikerpár” születik minden tárgy azonosítására, az első, a rendszerbe kerülő emléktárgy természetesen egy Kirk kapitány akciófigura, melyet Shatner dedikált.

Chris Wray, a Mattereum munkatársa szerint “transzparens”, és “igazolható” rendszert építenek, ennek fontos része a digitális ikerpár mellett az “Asset Passport”, az egyes tárgyak eredetiségét, korábbi mozgását igazoló digitális dokumentum. Fontos cél egy kormányok, jogrendek felett álló, földrajzi lokációtól független rendszer kiépítése, melynek egyetlen célja az emléktárgyak eredetiségének biztosítása.

Azt gondolhatnánk, hogy mindennek nincs olyan nagy gazdasági jelentősége, de nem is tévedhetnénk nagyobbat. Csak a sport emléktárgyak piacát több milliárd dollárra becsülik, a filmipar is hasonló számokat produkál. Dorothy cipője az Óz, a csodák csodája című családi moziból több mint hatszázezer dollárért kelt el, Kirk kapitányi széke háromszázezerért.

Nem csupán híres filmekben, sorozatokban valóban megjelenő tárgyakról van szó, a gyűjtők számára izgalmasak az egykor megjelent játékok, plakátok, egyebek. A Mattereum rendszere mindemellett műtárgyak, például festmények követésére is alkalmas lehet. A cég első embere, Vinay Gupta korábban az Ethereum munkáját segítette, ő felelt a projekt indulásának zavartalanságáért.

Végezetül tekintsük meg Kirk kapitány harcát Gorn-al:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img