A Bitcoinra épül a Microsoft egyik új fejlesztése

spot_img

A Microsoft lehet az első olyan ismert világcég, ami kifejezetten egy Bitcoin blokkláncra épülő alkalmazással rukkolhat elő.

A nyílt forráskódú projekt neve Ion és célja, hogy az olyan személyes adatokat kérő bejelentkezési mechanizmusokat, mint amiket például a Facebook is felajánl egyes oldalak látogatásakor, biztonságosabbá tegye. Az alapötlet, hogy a bejelentkezéskor megadott adatainkat egy privát kulcs váltsa fel, amivel pontosan megszabható lenne, hogy kinek és milyen hozzáférést biztosítunk a fiókunkhoz köthető információkhoz.

Egy példán keresztül bemutatva, ha a Facebook megszüntetné a felhasználói fiókunkat, azzal nem veszítenénk el a hozzáférés jogát azokhoz az oldalakhoz sem, ahová korábban a Facebookot használva léptünk be, mert felhasználói jogosultságaink a privát kulcsainkhoz lennének hozzárendelve. Ugyanezzel a módszerrel például az is meghatározható lenne, hogy ki láthassa a Facebookra feltöltött fotóinkat. Az azok nézegetéséhez és felhasználásához való jogot akár magának a Facebooknak is megtilthatnánk, vagy ha már korábban megadtuk, visszavonhatnánk.

A Facebook egyébként visszautasította a Microsoft felkérését az Ion tesztelésére.

“A Facebook és a felhasználói adatok védelme két külön világ. Az egész üzleti modelljük arra épül, hogy eladják ezeket az információkat.” – nyilatkozta egy szakértő az üggyel kapcsolatban.

A Microsoft ennek ellenére rendkívül bizakodó. Az Amazon Web Services mellett a Microsoft Azure az egyik legjelentősebb felhőszolgáltató, az Ion használatával pedig ügyfeleiknek immár egy esetleges feltöréstől sem kellene tartaniuk, a privát kulcsok hiányában a hackerek ugyanis semmit sem tudnának kezdeni a szerveren található adatokkal.

A cég felelős menedzsere szerint, a blokklánc technológia alkalmazásával való kísérletezés a Windows 95-re emlékezteti, aminek megjelenése végül hatalmas előrelépést jelentett a mainstream felhasználók megszólítása felé. A jelenleg már tesztelés alatt álló Ion másodpercenként több ezer kérelmet tud feldolgozni, amit egy Bitcoin blokkláncra épülő másodlagos lánc segítségével biztosítanak. A szoftver megjelenése néhány hónapon belül várható.

Mindeközben a Twitter, a hivatalos vállalati fiók után ezt dobta ki második találatként a Microsoft szóra rákeresve (:

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img