Bitcoin az űrben?

spot_img

A múlt század hatvanas éveinek űrversenye a nyugati világ életének számos részére rányomta a bélyegét, a popkultúra, az autógyártás, sőt, még az építészet is magán viselte az űrutazás eszközeinek sajátos formáit. Sokan álmodoztak arról, hogy űrhajóssá váljanak, ahogy az évtizedek múlásával egyre megoszokottabbá vált, hogy embereket küldünk a csillagok közé, legalábbis a csillagok felé, úgy lett egyre kevésbé izgalmas az űr témája.

Most a Bitcoin kapcsán kerül elő a világegyetem ismét, persze nem arról van szó, hogy a Nemzetközi Űrállomás lakói kriptopénzzel oldanák meg egymás között az elszámolást. Sokkal prózaibb, egyben nemes célt szolgáló fejlesztésről van szó. A Consensus 2019 konferencián felszólaló Adam Back, a Blockstream vezetője számolt be a projekt pontos céljairól kedden, a két éve indult startupról számos érdekességet tudhattunk meg.

Az eredeti cél az volt, hogy lehetőséget adjon egy Bitcoin Node letöltésére azoknak is, akik nem rendelkeznek stabil, állandó internetkapcsolattal. Ezt a “szolgáltatást” mind a mai napig kínálják, azonban az előadása során más lehetőségekre is felhívta a figyelmet Back. Ezek közül a legfontosabb azok segítése, akik egy politikai- és gazdasági válság sújtotta országban élnek, hiszen egy-egy puccskísérlet, zavargás során a hatalom gyakran él az internet lekapcsolásának eszközével.

Egy ilyen szituációban jöhet jól a technológiájuk, hiszen egy műhold remek alternatív megoldást nyújthat a Bitcoin hálózathoz való csatlakozásra. Sőt, Back szerint a zavartalan internetszolgáltatással rendelekező országokban is előnyös lehet a megoldásuk, hiszen a “sávszélesség megspórolásával”, olcsóbban csatlakozhatunk az internethez, ezáltal a BTC használata is adott.

Biztonsági vonatkozásai is vannak a műholdon keresztüli Bitcoin használatnak, hiszen ezáltal nem, vagy csak jóval nehezebben derülhet ki rólunk, hogy egy csomópontot üzemeltetünk. Végül az internetszolgáltatásunk esetleges kimaradozásai esetén is hasznos lehet a műholdas kapcsolat, a cégvezér elmondása szerint stabilabb, kiszámíthatóbb csatlakozási lehetőségről van szó. Ha többet szeretnél tudni a műholdas szolgáltatásról, akkor erre tessék.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img