Ether bálnák és megfigyelésük

spot_img

Senki számára nem lehet titok 2019-ben, hogy nem csak odakint a való életben, de a kriptopénzek világában is magas  a vagyonkoncentráció – vagyis nagyon kevés ember birtokol nagyon sok kriptopénzt. Az ún. bálnák, egyetlen ügylettel egész piacokat tudnak mozgatni bármelyik irányba azzal, hogy egy óriási mennyiségű eladói vagy vásárlói pozíciót vesznek fel – legalábbis így hittük eddig. Emiatt gyakran bűnbakjai is lesznek egy-egy kereskedőnek, aki „miattuk” bukta el a pénzét.

A Chainalysis nevű adatelemző vállalat készített egy mélyrehatóbb elemzést az Ethereum blokklánc bálnáiról és azok gazdasági hatásairól. A tanulmányból kiderült, hogy

  • Az összes ether 30%-a pár száz személy ellenőrzése alatt áll.
  • Ugyanakkor az ETH bálnák az összes gazdasági tevékenység mindössze 7%-áért felelnek.
  • Ezeknek a bálnáknak nincs jelentős hatásuk az árfolyamokra, de volatilisebbé teszik a piacot.

Az alábbiakban részletesebben is foglalkozunk a megállapításokkal.

Hogy kik számítanak pontosan bálnának? A 500 legtöbb ETH-t birtokló tárca. Persze ezekbe beletartoznak a tőzsdék, a váltók és különböző szolgáltatások és dApp-ok, de a Chainalysis évek óta foglalkozik a tárcák azonosításával, ezért kénytelenek vagyunk hallgatni rájuk: szerintük pedig az 500 legnagyobb tárcából 376 darab tartozik személyekhez.

Ez az a 376 személy, aki az említett forgalomban lévő ETH-k egyharmadát birtokolja. Némileg pozitív, hogy a koncentráció régen sokkal nagyobb volt, 2016-ban a készlet közel a felét birtokolták a legnagyobb tárcák.

A bálnák 60%-a hosszú távon tartja és nem kereskedik tőzsdéken az etherrel. Emiatt van az, hogy a tranzakciós volumen egészéből az ő pénzük mindössze 5-18% közötti részt tesz ki.

Az etherrel kereskedő (narancs) és a többi ether bálna aránya és mennyisége 2016-tól 2019-ig

A bálnák 2016 és 2019 közti viselkedését és a piacok mozgását vizsgálva arra jutottak, hogy az ether ára követi a bitcoin árát – jó, ezt mindenki tudta, de hozzá kell tenni azt is, hogy 1% emelkedés a bitcoin árában másnapra 1,1%-os ETH emelkedést produkált a számok szerint. Eközben az ETH napközbeni volatilitást nem befolyásolja jelentősen a Bitcoin ára.

Az összes bálna által tárcán tartott ether dollárban kifejezett értéke és a tranzaktált dollárértékek összehasonlítása az elmúlt négy évben

A tőzsdére beküldött ETH-k nem befolyásolják direktben az árfolyamot sem, csak a volatilitáshoz tesznek hozzá. Általában egy bálna által tőzsdére küldött 1 millió dollár értékű ether két nap múlva érezteti a hatását, amikor egy kicsit megnő a napközbeni volatilitás, de a kriptónál megszokott magas volatilitáshoz képest relatíve kicsi a hatása.

Tanulság? Talán az, hogy a bálnák hatása az árfolyamra általában túlértékelt.

(Chainalysis)

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img