A mindenkori csúcsáron vett BTC-vel is jobban járhattunk, mint az Argentin peso-val

spot_img

A bitcoin kapcsán gyakori a kritika, miszerint az árfolyam volatilitása lehetetlenné tesz, hogy hétköznapi fizetőeszközként használjuk. Kár lenne tagadni, az árfolyamingadozás, legalábbis az ennyire nagymértékű szinte lehetetlenné teszi, hogy a nap végi bevásárlást bitcoinnal oldjuk meg.

Más kérdés az értékállóság, sokan vannak, akik a bitcoin, és általában a kriptopénzek értékállóságát is megkérdőjelezik, ugyanezen okból. Tény, egyesek hatalmas nyereséget értek el, mások szinte mindenüket elvesztették az elmúlt tíz év árfolyamingadozásai során.

Most azonban úgy tűnik megdől az elképzelés, miszerint a bitcoin alkalmatlan arra, hogy a tőkénket hosszútávon formájában tároljuk. Legalábbis ha Argentínában élünk, akkor könnyen lehet, hogy még azzal is jobban jártunk volna, ha a 2017-es csúcson veszünk BTC-t, mintsem ha a helyi pénzt, az Argentin peso-t választjuk.

Argentína éves inflációja a hivatalos adatok szerint 55%, egyes szakértők azonban ezt megkérdőjelezik, például Steve Hanke professzor, szerinte ugyanis jóval magasabb, 80% feletti értékről van szó. Ez az inflációs ráta rendkívül magas, olyannyira, hogy a peso helyettesítése bitcoinnal már nem is tűnik annyira elvetélt ötletnek, persze erről hivatalosan még nincs szó.

Egyre többen vannak azonban, akik felhívják a figyelmet arra, hogy az elmúlt évek során a bitcoinnal sokkal jobban jártak volna az argentínok, ahelyett, hogy helyi bankokban, a helyi pénzben tartották a pénzüket.

Arról nem is beszélve, hogy a bitcoin teljes mennyisége korlátozott, mindössze 21 000 000 létezhet, ezzel nagymértékben hozzájárulva az infláció elkerüléséhez. Csatlakozz Discord csatornánkhoz, kereskedési tippek mellett elméleti kérdésekkel is foglalkozunk, Argentína és a bitcoin kapcsolatát is figyelemmel kísérjük!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img