„Nem vagytok névtelenek” – először kapcsoltak le egy mixert Európában

spot_img

„Hollandia ügyészsége számára a Holland Pénzügyi Nyomozóiroda ezt a szolgáltatást lefoglalta”

– állt abban a főoldali közleményben, amivel a bestmixer.io látogatói találkozhattak ha felmentek a honlapra a napokban.

A közlemény szerint a holland hatóságok 2018 júniusában kezdték meg nyomozásukat a Bestmixer.io-van kapcsolatban, aminek keretében levelezéseket, ügyfélszolgálati beszélgetéseket és tranzakciókkal kapcsolatos információkat is lefoglaltak. A hatóságok így üzentek a honlapon a potenciális pénzmosóknak: „Nem vagytok névtelenek!”

Mivel a legtöbb kriptopénz nyitott főkönyvként működik, az utalások visszakövethetőek. A mixer szolgáltatások pontosan erre, a kriptopénzes utalások „lábnyomainak” eltüntetésére szolgálnak. Egy mixer, az oda csatlakozott több száz vagy több ezer szereplő között keveri az utalásokat és az összegeket. Vagyis beküldesz valamennyi bitcoint egy ilyen poolba, az pedig úgy jut vissza hozzád, hogy akár több száz tárcában is megfordult, emiatt sokkal nehezebb dolga lesz annak, aki fel akarja tárni a nyomaidat.

A Bestmixer.io egy volt a három, legnagyobb mixer szolgáltatás közül: bitcoint, bitcoin cash-t és litecoint is lehetett vele mosni. Tavaly májusi indulása óta 200 millió dolláros összegben forgattak meg benne kriptopénzeket.

A nyomozásban nem csak a holland, de a luxemburgi hatóságok és az Europol is részt vett. Az Europol eddigi feltárása szerint, sok Bestmixer.io-n használt kriptopénz bűncselekményekhez volt kapcsolható: „ezekben az esetekben valószínűleg a mixert arra használták, hogy elrejtsék és tisztára mossák az adott bűncselekményből származó pénzeket” – áll a honlapjukon.

A begyűjtött beszélgetéseket, tranzakciós adatokat, IP címeket és tárca címeket a holland pénzügyi hatóság, az Europol-al együttműködve részletes elemzésnek veti majd alá. Az eredményeket más országok hatóságaival is megosztják majd.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img