Az etikus (?) befektető

spot_img

Ezt a cikket eredetileg a Cryptopia felszámolása kapcsán kezdtem el írni, de egy tegnap írt cikkünk komment szekciója alapján is úgy láttam, hogy sokatokban van egyfajta elvi elzárkózás a nem hiteles projektekbe való befektetések ellen, még akkor is, ha csak a rövid távon történő profitszerzés a cél.

Egy januári hackertámadást követően, tulajdonosai végelszámolási eljárást kezdeményeztek egy kisebb, de korábban évekig megbízhatóan üzemelő tőzsde, a Cryptopia ellen. Az oldal leginkább a kisebb piaci részesedésű, kevésbé ismert kriptopénzekkel való kereskedésre volt alkalmas. Abban teljes mértékig bizonyos vagyok, hogy azoknak a többsége akik a Cryptopián kereskedtek tudták, hogy az itt lévő coinok többsége nem fogja megváltani a világot és ők sem azért fektettek ezekbe pénzt, hogy egy számukra fontos ügyet támogassanak. Az egyetlen valós indokuk a spekuláció volt. Remélték, hogy befektetésüket könnyedén megsokszorozhatják.

Talán bűn ha valaki szeretne pénzt keresni és biztosítani a saját és a számára fontos emberek jólétét?

Nos ez egy egészen érdekes kérdés. Mert mi van akkor, ha az erre való törekvésünk során tudatosan okozunk anyagi kárt mások számára? Etikus szempontokat figyelembe véve egészen más dolog ha valamit azért veszünk meg, mert úgy gondoljuk hogy annak a jövőben komoly jelentősége lehet a világban. Például ha azért vásárolunk Bitcoint, mert meg vagyunk győződve arról, hogy az egyszer komolyabb szerepet fog betölteni a világgazdaságban, vagy ha az Ethereum okosszerződéseinek láttán úgy véljük, hogy ezek az élet számos területét fogják megreformálni.

De ha csak arra játszunk, hogy legyen egy nálunk nagyobb marha, akinek drágábban adhatjuk majd tovább a semmit sem érő shitcoinjainkat és ha már eleve arra épül a befektetési stratégiánk, hogy lehetőleg majd az elsők között hagyhassuk el a süllyedő hajót, akkor igazából nem teszünk mást, csak az átverésre épülő újabb és újabb projektek megszületését támogatjuk.

Elvek vagy profit mindenek felett?

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...

Ha forintért szeretnél Bitcoint, Litecoint vagy Ethereumot vásárolni, próbáld ki a Coinmixed szolgáltatásait.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img