Mi az az Orphaned Block?

spot_img

Néhány órával ezelőtt egy érdekes esemény történt a Bitcoin blokkláncán, ami remek alkalmat ad arra, hogy megismerkedjünk az Elárvult blokkok (Orphaned Block) fogalmával.

Ezek a blokkok többnyire akkor jönnek létre, ha két bányásznak ugyanakkor vagy egymáshoz nagyon közeli időpillanatban sikerül kibányásznia két blokkot. Ez gyakorlatilag egy véletlen forknak felel meg, vagyis a blokklánc ilyenkor kettéválik és a következő blokk kibányászásakor dől el, hogy a kibányászott két blokk közül végül “melyik nyer”, vagyis melyikhez csatlakozva fog tovább működni a hálózat.

A bányászok az alapján választják ki a nyertest, hogy ők maguk melyiket vették észre és ismerték el hitelesnek először. Vagyis miközben a blokkokat a hálózat kiközvetíti az összes bányász számára, a véletlen és az egyszerű többség dönti el az új irányt.

Az elárvult blokkok létrejöttének másik lehetséges magyarázata az lehet, ha egy nagy hash powerrel rendelkező támadó megpróbál visszafordítani egy korábbi tranzakciót, ennél azonban sokkal gyakoribb a fentebb ismertetett eset. Andreas Antonopoulos témába vágó videója szerint akár heti rendszerességgel is megtörténhet, hogy két bányász azonos időben találjon rá két blokkra, ennek ellenére viszonylag ritkán esik szó erről az eseményről. Mi most kihasználtuk az alkalmat.

Ha forintért szeretnél Bitcoint, Litecoin vagy Ethereumot vásárolni, próbáld ki a Coinmixed szolgáltatásait.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img