Figyelj a bitcoin lopási kísérletekre a YouTube-on!

spot_img

Úgy tűnik nincs megállás a hackerek számára, se szeri, se száma a különböző csalási, és betörési kísérleteknek, amikkel féltve őrzött kriptopénzeinket próbálják megszerezni. Számos sikeres, és sikertelen lopás kísérlet történik a kriptopénzek területén, ahogy arról mi is rendszeresen beszámolunk, elég a nemrég történt Binance feltörésre gondolnunk.

Az egyik legújabb próbálkozás során YouTube videók leírásába helyeznek el egy trójai programot, maguk a videók egy kamu bitcoin generátort promótálnak, segítségével nulla munkabefektetéssel juthatunk BTC-hez. Természetesen ennek semmilyen valóságalapja nincs. A cél rávenni a gyanútlan felhasználót arra, hogy letöltse a szoftvert, ennek célja, hogy a vágólapról szerezzen meg érzékeny információkat.

Az ismert Qulab Trojan-ról van szó, ez az a program, aminek letöltésére próbálják rávenni az ingyen bitcoin reményében kattintó YouTube usereket.

Ha sikerül valakit rávenni arra, hogy letöltse, akkor automatikusan elindítja saját magát, megszerzi a böngészési előzményeinket, a böngészőben mentett beállításokat, belépőket, sütiket, egyebeket. Mindezeken túl arra is képes, hogy .txt fileokat szerezzen meg a számítógépünkről, más filetípusok mellett.

A kriptopénz tulajdonosok szempontjából a legfontosabb húzása az, hogy a vágólapot figyelve kriptopénz tárca címeket keres, ha talál egyet, akkor kicseréli a csalók tárcájának címével, illetve a talált címet elküldi a Telegram-on keresztül a csalók számára.

Nem csupán bitcoin megszerzésére utaznak ezzel a módszerrel, emellett ez a trójai képes litecoin, monero, stratis, bitcoin cash, dash megkaparintására egyaránt.

Hogyan kerülhetjük el az ilyesfajta csalásokat?

  • Ha valami túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, péládul ingyen bitcoint kínálnak számunkra, akkor jusson eszünkbe, hogy ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, ne foglalkozzunk vele.
  • Bár a YouTube megbízható helynek tűnik, ne felejtsük el, hogy közösségi médiáról van szó, tehát bárki közzétehet szinte bármit, ennek megfelelően maga a YouTube, vagy bármely másik közösségi média felület nem feltétlenül felelős azért, ami felkerül, ellenőrzése is csak korlátozottan van a felhasználók által közzétett tartalmak felett.
  • Ha egy mód van rá, akkor ne töltsünk le semmit az internetről, a mai világban ritka az, hogy indokolt legyen valaminek a letöltése, rég elmúltak azok az idők, amikor szoftverek garmadáját kellett a gépünkön tartanunk, ma már szinte minden a felhőben történik, a szövegszerkesztéstől kezdve a kommunikáción át egészen a tartalomfogyasztásig.
  • A tárcánk címére is gondosan ügyeljünk, ugyanúgy, ahogy a privát kulcsunkra, bár nem lehet összehasonlítani a kettő jelentőségét, mégis legyünk elővigyázatosak a címünk kapcsán is.
  • Általában legyünk körültekintőek, ne tároljunk címeket, jelszavakat a számítógépünkön.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img