Egy új elmélet szerint, egy kartellfőnök lehetett a Bitcoin megalkotója

spot_img

A borítóképen bilincsben látható úr neve Paul Solotshi Calder Le Roux. 47 éves, drog- és fegyvercsempész, kartellfőnök, az amerikai hatóságok besúgója és nem mellesleg zseniális programozó, akiről most többen azt feltételezik, hogy Ő rejtőzhet a Bitcoint létrehozó rejtélyes figura, Satoshi Nakamoto álneve mögött. Őrülten hangzik, nem igaz?

Készítsetek elő némi popcorn-t, mert alighanem ez lesz a legvadabb Bitcoin eredettörténet, amit valaha olvasni fogtok.

A Bitcoin 2008-as létrehozása óta sok elmélet született már arról, hogy ki lehetett a világ első kriptopénzének megalkotója. Az illető éveken át kizárólag emailben és internetes fórumokon keresztül kommunikált a külvilággal, mígnem egy 2011 áprilisában elküldött üzenetében jelezte, hogy “már más dolgok foglalkoztatják”, ezért a továbbiakban nem fog részt venni a Bitcoin fejlesztésében.

Azóta a kriptográfia több ismert szakértőjének a neve is felmerült mint Satoshi lehetséges személye, de ezt az érintettek minden esetben letagadták. Mellettük viszont van egy olyan ember is, aki ugyan váltig állítja magáról hogy ő Satoshi, a kriptopénz közösség mégsem hisz neki. Az úr a Faketoshi (magyarul: Hamis-toshi) gúnynévre hallgató Craig S. Wright, akire a későbbiekben még visszatérünk.

De hogy miként került a képbe a bevezetőben is említett bűnöző?

Wikipédia oldalán sok érdekességet megtudhattok Le Roux életéről, aki az arany-, drog- és fegyverkereskedelem mellett pénzmosással és merényletek szervezésével is foglalkozott. Jelenleg éppen ez utóbbi miatt áll az amerikai hatóságok felügyelete alatt, akik 6 ember megölésének elrendelésével vádolták meg. Történetét egy idén januárban megjelent, oknyomozó újságíró által írt könyvben is megörökítették.

Mielőtt a bűn útjára tévedt volna, Le Roux zseniális programozó hírében állt. 1999-ben ő írta meg a nyílt forráskódú EM4-et, amivel a Windows alapú rendszerek háttértárait lehetett titkosítani, ezt továbbfejlesztve pedig ugyancsak ő hozta létre a fájlok valós idejű titkosítására használható TrueCryptet, amit később több asztali bitcoin tárcában is felhasználtak, de  ezt használta például az amerikai nemzetbiztonság titkait kiszivárogtató Edward Snowden is.

A TrueCrypt feltörhetetlenségéről szóló talán legismertebb történet szerint, 2008 júliusában pénzmosás miatt tartóztattak le egy brazil bankárt és foglalták le annak TrueCrypttel védett számítógépét. A hatóságok  perdöntő bizonyítékokat sejtettek ennek háttértárán, azonban szakértőik 5 hónap elteltével sem voltak képesek hozzájutni a merevlemezek tartalmához. Később az FBI emberei még további 12 hónapon keresztül kísérleteztek az algoritmus feltörésével. Sikertelenül.

Le Roux végül nem más, mint a korábban már említett, önmagát Satoshi-nak valló Craig Wright miatt került a Bitcoin eredetét kutatók látókörébe.

Wright korábban együtt dolgozott egy másik programozóval, David Kleinman-nal, aki ugyancsak egyike volt azoknak, akit a szakértők mint egy lehetséges Satoshit azonosítottak. Wright és Kleinman üzlettársak voltak, egészen Kleinman 2013-ban bekövetkező haláláig.

Miután Wright a nyilvánosság előtt kezdte azt állítani magáról, hogy ő Satoshi Nakamoto, Kleinman családja beperelte őt, mert szerintük Wright 2009-2010 között Kleinmannal együtt bányászott ki 1 100 000 BTC-t (mai árfolyamán 8.8 milliárd dollárt), amit Wright aztán ellopott tőlük. A bírósági ügy alapján annak a lehetősége is felmerült, hogy Kleinman és Wright együtt lehettek a Bitcoin kifejlesztői, amit aztán Satoshi Nakamoto álnéven publikáltak.

Mivel a perről szóló jegyzőkönyvek a nyilvánosság számára is hozzáférhetőek, több Satoshi kilétét kutató is átböngészte azokat és bár ezekben sok személyes adatnak minősülő részletet kisatíroztak, a 187-es dokumentum titkosításával megbízott személy egy ponton hibázhatott, ugyanis egy kitakart részhez szóló hivatkozás látható maradt.

A linkek Le Roux wikipedia oldalára és egy róla szóló Daily Mail cikkre és mutatnak.

Le Roux letartóztatása

A 187-es dokumentumban Wright egy ismeretlen emberrel való kapcsolatára utal, aki a fenti utalás alapján Le Roux lehet. A bírósági feljegyzések alapján végül valaki az alábbi filmbe illő történettel állt elő:

Valójában Le Roux volt a Bitcoin létrehozója, aki a TrueCrypt után egy zavartalan nemzetközi utalásokra és pénzmosásra lehetőséget adó eszközt akart létrehozni. Wright valamilyen formában neki dolgozott és tudatában is volt a Bitcoinban rejlő lehetőségeknek, így miután Le Rouxot lekapcsolták, David Kleinmannal sikerült megszereznie a Le Roux által, a blokklánc indulásakor kibányászott 1 100 000 bitcoint tartalmazó tárcákat. A probléma, hogy az ezekhez való hozzáférést biztosító kulcsokat TrueCrypt algoritmussal védték le, amihez viszont Wright már képtelen  hozzájutni, de azóta is próbál feltörni.

Vannak akik teljesen nevetségesnek tartják ezt az elméletet, mások viszont elkezdték felkutatni az ezt megerősítő összefüggéseket. Le Roux interneten elérhető régebbi írásaiból például megállapították, hogy egyes angol szavakat pont olyan formában használt, mint Satoshi (bizonyos kifejezések helyesírása eltér attól függően, hogy a világ mely táján tanulta őket az ember), de volt, aki szerint neveik hasonlósága sem lehet véletlen.

Solotshi = Satoshi?

Ugyancsak egyezést mutat a titkosításban és a programozási nyelvekben való jártasságuk és La Roux EM4 megjelenésekor közzétett manifesztója is, mely szerint a digitális korban csak a titkosító eljárások adhatják vissza az egyének szabadságát.

Van aki szerint a TrueCrypt és a Bitcoin v0.1-es verziójának programkódja sem áll túl messze egymástól, Satoshi eltünésének ideje pedig egybeesik azzal az időszakkal (2011), amikor Le Roux a wikipédia oldala szerint “sokszor hosszabb időre eltávozott anélkül, hogy embereinek tudomására hozta volna hollétét.”

A hasonlóságok ellenére, a valóságban valószínűleg nem Le Roux áll a blokklánc technológia létrehozása mögött (például elég nehéz elképzelni, hogy valaki éveken keresztül nappal egy bűnszervezetet vezessen, éjszakánként pedig egy forradalmi technológia megalkotásán fáradozzon), de a fentiek után már tényleg fel kell kötnie a nadrágját annak, aki ennél fantáziadúsabb történettel akarna előállni a Bitcoin létrejöttéről.

Oh, és majdnem elfelejtettem! Volt még egy hasonlóság Le Roux és Satoshi között. Mind a ketten rajongtak az online pókerért:

Egy pókerjátékos kényszerítheti térdre a globális bankrendszert

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img