Egy pókerjátékos kényszerítheti térdre a globális bankrendszert

spot_img

Az első bitcoint annak alapítója, Satoshi Nakamoto bányászta ki 2009. január 3-án. A kriptopénz megjelenése egyesek számára a szabadság és egy igazságosabb jövő ígéretét hozta el, másoknak pedig egy soha vissza nem térő alkalmat a meggazdagodásra. A Bitcoin hálózat indulásakor keletkező Genezis Blokk forráskódjában egyértelmű utalás található, az akkoriban tomboló gazdasági válságra: a The Times aznapi, erre utaló címlapsztorija, immár kitörölhetetlen része a kriptopénzek történelmének.

A Bitcoin létrejöttét éppen ezért szokták a gazdasági világválságra visszavezetni, azonban ha valaki kicsit jobban elmerül a részletekben, olyan információkra bukkanhat, amik egészen más megvilágításba helyezik a forradalmi blokklánc technológia létrejöttét.

Az elmúlt évek során Satoshi személye köré valóságos kultusz épült, hagyatékát és fórum hozzászólásait gondosan őrzik az utókor számára. Ez utóbbiak között találhatjuk meg, a Bitcoin leírásának publikálása előtt fél évvel közzétett, “Bitcoin” elnevezésű programtöredéket is. A több mint 1800 soros forráskódban, 72-szer szerepel a “poker” kifejezés.

Vajon mi köze lehet a Bitcoinnak a pókerhez? Elképzelhető, hogy amit ma Bitcoinként ismerünk, valójában egy decentralizált póker alkalmazásnak készült, amit nem lehet szabályozni, amit a világon senki sem tud lekapcsolni és amiben a szabályok betartásáról egy feltörhetetlen, globális számítógépes hálózat gondoskodik? Miként a világgazdaság, úgy akkoriban az online pókeripar is egy nehéz időszakon ment keresztül. Résztvevői megtapasztalhatták a hatóságok hozzá nem értéséből, vagy a lobbi érdekekből meghozott döntések káros hatásait. Ha létezett volna egy alternatív tranzakciós rendszer, amely független a különböző kormányozatoktól és pénzintézetektől, minden bizonnyal nagy népszerűségre tett volna szert a póker aranykorában.

Évekkel azelőtt, hogy bárki akárcsak leírta volna a Bitcoin szót, az online póker népszerűsége robbanásszerű növekedésnek indult, miután 2003-ban egy ismeretlen játékos, Chris Moneymaker nyerte meg a póker világbajnokságot. Chris ezt megelőzően sohasem játszott élő versenyen, a $10 000-os belépőjét pedig egy online terem, a PokerStars szatelitjén (kis nevezési díjú versenyén) szerezte meg. A győzelem híre és Moneymaker képe, amint a $2.5 milliós nyereménnyel pózol bejárta a világot és onnan kezdve minden megváltozott.

https://www.youtube.com/watch?v=Nt8G0JlmLc8

Az utolsó leosztás

Két évvel a legendás győzelem előtt, az online póker piac egy $82.7 milliós iparág volt volt. Két évvel utána már $2.4 milliárdos. Ez a növekedés pedig még sokáig folytatódhatott volna, ha nem lép közbe két amerikai képviselő, akik 2006-ban, egy hajózásról és a kikötők biztonságáról szóló vita közepette adtak be és szavaztattak meg egy szerencsejátékokat szabályozó törvény-t, az UIGEA-t. Az új szabályt lényegében úgy fogadták el, hogy a képviselők többségének esélye sem volt azt elolvasni, az országban pedig innentől kezdve a pénzintézetek számára tiltottá vált, a szerencsejátékkal összefüggésbe hozható oldalak tranzakcióinak kezelése. Bár a szöveg nem tért ki konkrétan a pókertermekre, a szektor a legoptimistább értelmezés szerint is a szürke zónába került.

Rövid időn belül több népszerű online terem, például a 12 milliárd dollárra értékelt piacvezető PartyPoker is elhagyta az USA-t. Mivel éppen az azt megelőző évben jegyezték be a céget a londoni tőzsdére, az amerikai ügyfelek további kiszolgálása súlyos jogi következményekkel járt volna számukra. A kivonulást így sem úszták meg olcsón, az annak bejelentését követő 24 órában papírjaik értéke 60%-ot zuhant. Azok pedig, akik továbbra is vállalták az amerikai ügyfelek kiszolgálását hatalmas terhet vettek a nyakukba. A játékosok kifizetése innentől kezdve lassúvá, valóságos kínszenvedéssé vált.

Ha Satoshi akkoriban online pókerjátékos volt, maga is megtapasztalhatta mindezeket a nehézségeket, amik végül a Bitcoin megalkotására inspirálhatták. A törvényhozók az átutalásokat végző pénzintézeteken keresztül egy csapásra tönkretettek egy virágzó iparágat, a túlélőket pedig hatalmas nyomás alatt tartották. A dolgok lefolyása egészen más irányt is vehetett volna, ha létezik egy cenzúrára immunis, érték továbbításra alkalmas eszköz (például a Bitcoin).

A Bitcoin végül megszületett, de közben az online póker helyzete már egyre kilátástalanabbá vált. 2011. április 15-én, a Fekete Pénteken az FBI ellehetetlenítette az USA-ban még szolgáltatást nyújtó online termekhez való hozzáférést. Sokan teljes pókertőkéjüket elveszítették és az eset alapjaiban rengette meg a szolgáltatókba vetett bizalmat. Egyes elméletek szerint az UIGEA célja éppen ez volt. A piac korábbi urai, a hagyományos kaszinók felismerhették hogy lemaradtak a versenyben és kapcsolataikat, valamint lobbi erejüket kihasználva igyekezhettek megszabadulni online vetélytársaiktól.

2012-ben aztán megjelent az első kriptopénzen alapuló alternativa, a SealsWithClubs. A terem a be- és kifizetéseket is kizárólag bitcoinban kezelte és bár átütő sikereket nem ért el, lassacskán egyre népszerűbb lett a játékosok között. Itt játszott a póker profi Ed Moncada is

“Elsőre furcsa volt, hogy ez nem valódi pénz csak valamilyen digitális formában létező dolog, de amikor először kiutalást kértem teljesen ledöbbentett, hogy az akkoriban jellemző hosszú várakozási időhöz képest másnap már az amerikai bankszámlámon volt a pénz.”

Moncada-t végül annyira magával ragadta a dolog, hogy egy erre épülő vállalkozást is alapított, ma pedig ő a legnépszerűbb kriptopénzes mobilalkalmazás, a Blockfolio egyik tulajdonosa.

Csapások azonban nem csak kívülről érték az iparágat, hanyatlásáért maguk az online termek is felelősek voltak. 2008-ban az Ultimate Bet-nél dolgozó Russ Hamilton egy szuper felhasználói fiókot hozott létre, amivel minden lap láthatóvá vált a számára, így több millió dolláros profitra tett szert mielőtt leleplezték volna. A Fekete Péntek során lekapcsolt Full Tilt Poker tulajdonosairól pedig kiderült, hogy lényegében privát ATM-ként kezelték a termet. A leállást követő könyvvizsgálat megállapította, hogy a játékosok befizetéseit tároló bankszámlán $390 millió helyett csak $60 millió dollár volt letétbe helyezve.

A fenti példák is azt bizonyítják, hogy nem csak a hatóságok, de a belső emberek által elkövetett csalások is komoly veszélyforrást jelenthetnek, de a Bitcoin mögött álló blokklánc technológia erre is megoldást nyújthat: a nyilvános, feltörhetetlen, globális hálózaton futtatott programkódokkal a játék tisztaságát garantáló véletlenszám generátorok transzparens működése és a be- és kifizetések kezelése is teljesen automatizálható, biztonságossá tehető.

A póker és más kaszinójátékok decentralizálása lehet az iparág evolúciójának következő lépése és akárcsak a bankrendszer, az online póker jelenlegi királyai is fejet hajthatnak majd az új technológia előtt. Néhány hét múlva, a világ legnagyobb tőzsdéje, a New York-i ICE több világcéggel együttműködve fogja elindítani a BAKKT névre keresztelt bitcoin kereskedő platformját, miközben a világ legnagyobb bankjai és alapkezelői is egymással versengve próbálják meg bevezetni saját bitcoin és blokklánc alapú alapú termékeiket.

Akár a bankrendszer, akár az online póker megreformálása volt Satoshi álma, a 10 évvel ezelőtt még megvalósíthatatlannak tűnő, grandiózus célok elérése mára karnyújtásnyi távolságra került. Az újra megkevert lapokat pedig bárki kihúzhatja a pakliból, az már csak a játékosokon múlik, hogy miként fogják megjátszani őket.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img