Rézből készítettek aranyat kínai tudósok, a BTC egyik “versenytársa” elesett?

spot_img

A South China Morning Post friss cikke szerint megtörtént az, amiről a vegyészek, pontosabban az úgynevezett alkimisták évszázadok óta álmodoznak: képesek vagyunk aranyat készíteni. Legalábbis egy, az arannyal “majdnem azonos” anyagot, méghozzá rézből.

Argon gázzal “ütköztettek” rezet, így született az eredmény, mely gyökeresen átalakíthatja a nemesfémek piacát, az ipari és még egy sor egyéb vonatkozázását a jól ismert aranyfelhasználásnak.

A létrehozott anyag (egyelőre) nem alkalmas arra, hogy “hamis” aranyérméket- és tömböket hozzanak létre, viszont hasonló tulajdonságai vannak, mint az aranynak, így alkalmas arra, hogy az eletronikai iparban kiváltsa a nemesfém használatát.

Pontosan ezért hathat az arany árfolyamára és “elismertségére” értékálló eszközként a felfedezés, hiszen az aranyfelhasználás, a kereslet-kínálat fontos meghatározó tényezője az ipari alkalmazás, telefonokba, számítógépekbe kerül arany.

A számítástechnikában való felhasználása ráadásul jót tesz az arany árfolyamának, hiszen a legtöbb eszközben annyira apró mennyiséget használunk, hogy a visszanyerése nem kifizetődő az élettartamának lejárta után. Ez pedig csökenti a kínálatot, tehát hosszútávon növeli az árat.

Nagy kérdés, hogy a “mesterséges arany” – ha valóban ez lesz a felfedezés kifutása – hogyan befolyásolja majd az aranypiacot, áttételesen a BTC árfolyamát.

Ahhoz, hogy az arany háza táján történtek kedvezően vagy kedvezőtlenül hathassanak a bitcoin árára, elsőször valóban versenytárssá kell válnia. Ma még nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy a világpiacon az arany és a bitcoin versengenek a tartalékképző szerepért.

Tény és való, sokak szerint ez lesz a bitcoin “sorsa”, nem hétköznapi fizetőeszköz lesz belőle, hanem az aranyhoz hasonló tartalék, ugyanúgy természetes és magától értetődő lesz, hogy bitcoinba fektessük a pénzünket, mint amilyen természtes és magától értetődő ma sokaknak, hogy aranyat használjanak ugyanerre a célra.

Az aranymennyiség a mostani felfedezéstől függetlenül is nő, hiszen folyamatos a kitermelése a világ bányáiban, ennek ellenére sokszor – hibásan – úgy tekintünk az aranyra, mint egy korlátozott, véges mennyiségű eszközre.

Ha a kínai eredmény széles körben elterjed, az alááshatja az arany értékét, márpedig valamilyen tartalékképzőre a világnak szülsége van. Meglátjuk, hogy a bitcoin valóban kihívója lehet-e az aranynak. Végül szavazzunk, mondd el egy szavazat formájában, hogy szerinted mi lesz a bitcoin pontos szerepe a jövőben!

Mi lesz a BTC szerepe a jövőben?

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img