A Zcash esete a lusta bányászokkal

Megosztom

Egy közelmúltban napvilágot látott elemzés szerint, a második legnagyobb ZEC bányász közösség 2017 áprilisa óta gyakorlatilag nem dolgozza fel az anonim módon kezdeményezett tranzakciókat.

Bár az F2Pool a hálózat teljes hash rate-jének 18%-val bír, de az idén végrehajtott ~70 000 privát tranzakcióból mindössze csak 120-at bányászott ki. Az ügy kapcsán voltak akik azt gondolták, hogy a kínai székhelyű konzorcium a szigorúbb helyi szabályozások miatt dönthetett ezen utalások kizárásáról, a valós ok azonban ennél sokkal prózaibb.

A F2P vezetőjének üzenete szerint, a ZEC pool 2016-os indításakor egyszerűen lusta volt leprogramozni a komplex tranzakciókat megfelelően kezelő rendszert és valószínűleg a működésért most felelő vezető fejlesztő is hasonlóan állhatott a kérdéshez, ezt a hibát ugyanis azóta sem javították ki.

A legtöbb anonimitásra fókuszáló kriptopénzzel ellentétben, a Zcash-nél ez a funkció ki-be kapcsolható és alap esetben minden ZEC utalás adatai publikusak. Egy májusban készített felmérés szerint, a Zcash tranzakciók mindössze 6.3%-át tették ki a privát (shielded) utalások és csak 0.3%-ot bonyolítottak le két anonim cím (z-address) között.

Vannak akik azért nem tartják biztonságosnak a Zcash-t, mert szerintük a hálózatot esetlegesen megfigyelők a hagyományos utalások között nagyon könnyen kiszúrhatják és vizsgálhatják a shielded tranzakciókat. Mások szerint viszont ez hosszútávon segíteni fogja a ZEC elterjedését, mert így a szabályozott és a nyomonkövetést megkövetelő piacokon is eséllyel veheti majd fel a versenyt más fizetési megoldásokkal.

Akárhogy is, a Zcash fejlesztői igyekeznek javítani a privát utalások hatékonyságán. Ezt segítette elő a tavaly ősszel végrehajtott Sapling fork is, amivel a bányagépek memóriakezelésén és a processzorok teljesítményén sikerült jelentős mértékben javítani, nemrégiben pedig egy anonimitásra fókuszáló tárca fejlesztését is támogatták.

Zepio: az anonimitásra fókuszál a Zcash új tárcája

Megosztom

Vásárolj a nagyobb kriptopénzekből a CoinMixed.eu-n, ha

  • - forintod vagy euród van
  • - banki átutalással szeretnél fizetni
  • - szükséged van magyar kezelőfelületre vagy ügyfélszolgálatra
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez
Powered by Coinmixed logo

Vásárolj a legtöbb kriptopénzből a Binance-en, ha

  • - bankkártyával szeretnél fizetni
  • - nem probléma az angol nyelvtudás
  • - kereskedni akarsz a coinokkal
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel