Elképesztő részletekre derült fény a Quadriga tőzsde tulajdonosáról

spot_img

Az év elején csődbe ment a QuadrigaCX nevű kanadai tőzsde, miután annak tulajdonosa váratlanul elhunyt. Az első hírek szerint egy hideg tárcán ő maga tárolta az ügyfelek pénzét, amihez másnak nem volt hozzáférése. Hamar kiderült, hogy a nagyjából 115 ezer ügyfél, kb. 250 millió kanadai dollárt érő vagyona ragadt bent a tőzsdén.

Miután a Quadriga megmaradt munkatársai a kanadai hatóságok 30 napos határidejének lejárta után sem tudták előkeríteni az állítólag hideg tárcákon tárolt kriptopénzek nagy részét, a tőzsdét lekapcsolták és likvidálták.

A mai napon az ügy friss részleteire derült fény Evan Thomas, egy kripto iránt fogékony jogásznak hála. A nyomozati anyagok legmeglepőbb megállapításait saját Twitterén osztotta meg, amiből a következők derültek ki:

A Quadriga évekig működött illegálisan, csalások és folyamatos fizetésképtelenség közepette.

Az elhunyt tulajdonos a saját tőzsdéjét is átjátszva, nem létező fiattal és kriptoval gazdagította saját kamu egyenlegeit. Egy “Markay account”-nak nevezett számlára két év alatt 220 millió dollárt, 34 ezer BTC-t és 540 ezer ETH-t írt jóvá magának – ennek kb. az 1%-a volt ténylegesen fedezve. A tőzsdei “krediteket” arra használta, hogy a Quadriga kereskedőitől vásároljon valódi kriptopénzeket, majd ezeket kiutalta más tőzsdékre.

Mint kiderült, ezt azért tudta megtenni, mert a Quadriga rendes könyvelést sem vezetett, belső korlátozásokkal nem élt, az ügyfelek és a tulajdonos pénze gyakorlatilag nem volt szétválasztva és a mérlegük is teljesen átláthatatlan volt. Emellett a tulajdonos döntése volt, hogy az adminisztratív tevékenységeket soha ne rögzítsék.

2016 és 2019 között Gerald Cotten 9,4 ezer BTC-t, 387 ezer ETH-t és 239 ezer LTC-t utalt ki a Quadrigáról különböző pszeudonim és hamis számlák segítségével.

Ezek a kriptopénzek más tőzsdékre és különböző tárcákra kerültek. A tőzsdékre került kriptopénzeket arra használta, hogy súlyos tőkeáttételes kereskedésbe kezdjen: a vagyon nagy részét elveszítette a kereskedés során.

Egy meg nem nevezett tőzsde 21 ezer BTC-t kapott Cotten nevéhez köthető számláról. Három év alatt lassan a teljes tőkét likvidálta a tőzsde, hogy fedezze Cotten veszteségeit. Összesen 8 darab bitcoin maradt a számlán a likvidációk után.

A hatóságok eddig 31,5 millió kanadai dollárt tudtak előkeríteni a 250 millióból.

Gerald Cotten a feleségének 12 millió dollárnyi eszközt – ingatlant, gépkocsikat, hajót, készpénzt és nemesfémet juttatott.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img