Mi a közös egy lengyel bankban, és egy kanadai gyógyszertárban?

spot_img

A címben olvasható kérdésre a válasz természetesen nem más, mint a blokklánc. Történt ugyanis, hogy a legnagyobb kandai gyógyszertár-lánc, és az egyik lengyel bank is a blokklánchoz fordult bizonyos problémái megoldására, csupán kettő, a hetente megjelenő tucatnyi, a blokklánc ütemes terjedését szépen illusztráló példák közül.

Utóbbi az Ethereumot, előbbi a TruTrace blokklánc szolgáltatót választotta, mindkettőnek jó oka volt arra, hogy az innovációhoz forduljon. A kandai cég célja, hogy az orvosi célú marihuána minőségét ellenőrizze, a lengyelek pedig hivatalos okmányok hitelességét kívánják ellenőrizni az új technológia segítségével.

A több mint 1300 üzlettel rendelkező cég üzletfejlesztési vezetője szerint kulcs jelentőségű, hogy az ellátási lánc egyes “elemeit” szigorú minőségellenőrzésnek vessék alá, különösen fontos ez a gyógyászati célú marihuána esetében. A betegek ugyanis kiszámítható, “egyen” minőséget várnak, ebben van nagy jelentősége a blokklánc használatának.

A marihuána esetében gyakori, hogy eltér a minőség, a THC tartalom, egyéb jellemzők, ezért kritikus, hogy mindig ugyanazt kapják a betegek a pénzükért.

A lengyel Alior bank ezzel szemben más, sokkal prózaibb célra használja a blokklánc eszközét, hivatalos okmányokat, azok hitelességét kívánják ellenőrizni. Ezzel ők még csupán a második bank a világon, mely az Ethereumhoz fordul segítségért, nem előzmények nélküli a fejlesztés, Lengyelország nemrég ugyanis új szabályozást vezetett be az okmányok biztonsága érdekében, úgy tűnik a blokklánc bizonyult a legjobb megoldásnak a bank számára.

Tomasz Sienicki, a bank blokklánc stratégája szerint meg akarták “mutatni” a világnak, hogy az Ethereum igenis használható banki célokra, sokkal jobb, hatékonyabb, és olcsóbb megoldásnak látják, mintsem egy saját blokklánc rendszer fejlesztését, sok bank ez utóbbi megoldást választja.

Ráadásul Siencki elmondása szerint egy privát blokklánc esetében “külső szemlélő” nehezebben ellenőrizheti, hogy minden hitelesítés rendben megy-e, ezzel szemben az Ethereum használata esetén ez nem kérdés. Figyelemmel kísérjük a blokklánc, és a bankszektor, akár a gyógyszeripar kapcsolatát is, csatlakozz Discord csatornánkhoz, ne maradj le erről sem!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img