Egyesült Királyság: legális az első kriptós hedge fund, de betilthatják a kriptós CFD-ket

spot_img

Két hírrel örvendeztették meg a héten az Egyesült Királyság pénzügyi felügyelő szervei a kriptós közösséget. Pontosabban csak az egyik örvendetes, a másik már kevésbé. Lássuk:

Engedélyt kapott az első brit kriptós fedezeti alap

A Prime Factor Capitalp fedezeti alap, vagy hedge fund alternatív befektetésekben utazik majd, mégpedig kizárólag a kriptoeszközök terén. Az engedélynek hála már az Európai Unión belül is működhet, hivatásos befektetőket kiszolgálva és 100 millió euró feletti tőkét is kezelhet.

A legális keretek között való működéssel kötelezettségek is járnak: letéteikért független letéteményes felel majd, ill. alternatív hedge fund mivoltukból kifolyólag szigorúbb szabályozások érintik az eszközeiket és az eredményeiket – a szabályozási biztosítékok várhatóan több hivatásos befektető kedvét meghozzák majd a kriptopiac iránt.

A PwC szerint a világon 150 aktív kriptopénzekkel foglalkozó hedge fund létezik, amik összesen 1 milliárd dollár értékben kezelik a befektetőik pénzét. Ezeknek közel fele szabad felhatalmazás alapján kezel tőkét (vagyis shortolhatnak, kereskedhetnek, hírekre reagálnak, hibrid stratégiákkal működnek). A kriptós hedge fundok 20%-a fundamentális stratégiát alkalmaz: hosszú időre tervez és hosszabb időre köti le a befektetők pénzét, jellemzően induló kriptós projektekbe fektetnek. 37%-uk ún. “quant” vagyis kvantitaív megközelítéssel, trendnek megfelelően vagy piacsemleges módon lép fel, arbitrázsban, árjegyzésben (market making) és high frequency tradeben utazik.

 

A kriptós derivatívák betiltását fontolgatja a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság

Ahogy fent is láttuk, gőzerővel folyik a kriptopénzek szabályozása a szigetországban. Ahogy egyre több emberhez jutnak el a kriptopénzek, úgy lesznek odaát is egyre népszerűbbek a kriptopénzes derivatívák.

Ezek a derivatívák lehetnek pl. ETN-ek (egy pénzintézet által kibocsátott tőzsdén kereskedett kötvény, ami gyakorlatilag követi a mögöttes termék árfolyamát) vagy CFD-k (CFD-ket kínál pl. az XTB és az eToro is, de ők nincsenek veszélyben). Ezek a pénzügyi termékek sokak számára elérhetőek, kis- és közepes befektetők, hivatásosak és lakossági ügyfelek is kereskednek velük.

Az FCA kriptopénzekkel foglalkozó különítménye által készített javaslat szerint alaposan meg kell változtatni a kriptopénzes derivatívák szabályozását. Az indoklás szerint a kiskereskedők nem tudják megfelelően felmérni a derivatívák kockázatait és korlátait. A felkészületlenség mellett az extrém mértékű volatilitás és a mögöttes eszköz alapjai is gyenge lábakon állnak a jelentés szerint, illetve nem egyértelmű, hogy a kínált befektetési termékek mögött álló kriptopénzes projekeknek egyáltalán szükségük van-e befektetésekre. Az FCA mérlegelni fog, döntés még egyelőre nem született.

A kriptopénzek hangos kritikusa, Noriel Roubini amerikai közgazdász – aki pár napja Taipeiben vitatkozott a BitMex vezetőjével a kriptopiacról, már jelezte, hogy támogatja a szigorúbb szabályozásokat az Egyesült Királyságban. Roubini szerint a masszív, 100-szoros tőkeáttéttellel kecsegtető BitMEX-szerű platformok csak a kispénzű befektetők kizsákmányolására szolgálnak.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img