IOTA: vége a bétának, megjelent a Trinity 1.0-ás verziója

spot_img

Egy hosszúra nyúlt tesztidőszak után jelent meg, az IOTA sokak által várt Trinity walletjének teljes verziója. Már magát a bétát így is mintegy 160 000-en próbálták ki, amit alighanem messze túl fognak szárnyalni 1.0-ás változat letöltési statisztikái.

A 25 nyelven, köztük magyarul is(!) elérhető tárca biztonságát egy ismert kiberbiztonsággal foglalkozó cég ellenőrizte, de ha biztosra akarunk menni, akár gond nélkül összeköthetjük a Ledger népszerű hardveres tárcáival is. A gyakorlatilag minden platformra elérhető walletet, a hivatalos honlap jobb felső sarkában található, sárga színű Download gombjára kattintva lehet letölteni.

Én a Windows 10-re kiadott verziót próbáltam ki, aminek elindítása után bármiféle állítgatás nélkül, egyből magyar nyelven üdvözölt a telepítő.

Ezt követően az adatvédelmi szabályzatot kellett elfogadnom, aminek a végére kellett görgetnem ahhoz, hogy tovább engedjen a program.

Ezután választhattam, hogy egy már meglévő biztonsági jelszót használok, vagy újat hozok létre. Én egy új létrehozása mellett döntöttem.

Ezután néhány karakterre kellett klikkelnem, amiből egy véletlenszám generátor létrehozta a titkos jelszavaimat, emellett pedig el is nevezhettem a tárcámat.

A következő lépésekben az imént legenerált jelszó biztonsági másolatának elkészítése és visszaellenőrzése következett.

Maga a seed kulcs így néz ki:

Ezt teljes egészében, egyben kellett begépelnem egy szövegmezőbe, tehát bármiféle kihagyás, enter, szóköz nélkül végig beírtam a sorokban található karaktereket:

ARDZSZRBQIMPJSO… és így tovább.

Ha nem ütöttünk el semmit a gépelés során, akkor a jelszó végére érve, a jobb alsó sarokban látható 3 kis karakter meg fog egyezni a mi seed jelszavunk jobb alsó sarkában található “Checksum” értékével, ami nálam az “MSD” volt.

Miután a seed jelszavunk elkészül, még egy saját magunk által megadott jelszót is ki kell választanunk a tárcához. Ez volt az egyetlen dolog, ami nem tetszett a Trinity kipróbálása során, ugyanis gond nélkül megadhattam ugyanazt a szót jelszóként, amit korábban a tárca nevének is választottam. Ezt, ha biztonsági szakértő lennék, nem tartanám jó megoldásnak, de őszintén szólva nem értek hozzá, szóval ezt inkább csak úgy csendben megjegyeztem.

Ha ezen is túl vagyunk, akkor örülhetünk, mert van egy IOTA walletünk. Maga a kezelőfelület nincs túlbonyolítva. A magyar nyelv miatt elég hamar meg lehet találni minden funkciót és beállítást.

Az egyetlen dolog ami nekem nem esett le egyből, hogy valamit “leokézni” és a beállításokat elmenteni mindig a képernyő alján megjelenő “Mentés” sávra klikkelve lehet. Ez persze tök logikus, hiszen a telepítés során is ezt tettük, csak elsőre valamiért nem vettem észre ezt a gombot és például a színsémák átállításánál ezért jó pár percig eltartott, mire leesett a tantusz.

Ha nem rendelkeztek IOTA-val, de csak úgy a móka kedvéért szeretnétek kipróbálni az utalás funkciót, akkor az IOTA egyik sajátosságának köszönhetően ezt bármikor megtehetitek, ugyanis a blokklánc helyett a tangle technológiát használó IOTA-n nincsenek tranzakciós díjak. A küldés gombra klikkelve, egy IOTA címet megadva és 0 Mi-t küldve (és akár az üzenet mezőt is kitöltve) tehát bármikor bárki kezdeményezhet egy utalást, amit pár másodperccel később rögzíteni is fog a hálózat.

A bevezetőben közzétett videó alapján a mobil változat is igencsak csinosra sikerült, szóval jár a pacsi az egyébként csak egy hobbi projektnek induló Trinity fejlesztőinek. Ha szeretnétek többet is megtudni az IOTA-ról, ebben a posztban szedtük össze a projekt legismertebb támogatóit, ha pedig mindezek alapján vásárolnátok is belőle, a MrCoin.eu honlapján ezt akár forint ellenében is megtehetitek.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img