Az IOTA legjelentősebb partnerkapcsolatai

spot_img

A ‘dolgok internetének’ (IoT = Internet of Things) elmélete szerint, az internet evolúciójának következő szintjén az elektronikus eszközeink többsége képes lesz közvetlenül is kapcsolatot teremteni és információt megosztani egymással. Az okos háztartási eszközöktől, a legfejlettebb egészségügyi berendezéseken át a járművekig, az életünk minden területén találkozhatunk majd ezzel a technológiával, amit egyre több kriptopénz projekt is felkarol. Részben erre épít a néhány nap múlva a Binance-en megrendezésre kerülő Fetch.AI ICO is, de a név, ami a legtöbbek számára ismerős lehet az természetesen az IOTA, aminek fejlesztői az elmúlt bő egy évben több jelentős partnerkapcsolatot is tető alá hoztak.

Az IOTA 2017 novemberében, a Microsofttal együttműködve hozta létre a világ első nyilvános adatpiacterét, ahol bármilyen elektronikus eszköztől begyűjtött információt pénzzé tehetnek a felhasználók.

“Ha például van egy otthoni mérőállomásod, ami rögzíti a hőmérséklettel, széllel, légnyomással, páratartalommal kapcsolatos adatokat, azt értékesítheted egy klímakutatással foglalkozó szervezetnek” – hozta fel példaként az alapító David Sonstebo.

Bár később az IOTA közleményt adott ki arról, hogy nincsen közvetlen kapcsolat a két cég között, a Microsoft egyik blokklánccal foglalkozó mérnöke így fogalmazott egy nyilvánosságra került levelében:

“Izgalmasnak találjuk az IOTA Alapítvánnyal való együttműködést. Ez az új technológia felgyorsíthatja az intelligens, egymással kapcsolatban álló eszközök innovációját és az erre épülő, hétköznapokban is alkalmazható megoldások fejlesztését.”

A 2017 decemberében robbanó hírek éppen egybeesett a Bitcoin szárnyalásával, ami az egyik legkeresettebb kriptopénzzé tette az IOTA-t és egészen $5-os árfolyamig röpítette azt (jelenlegi értéke $0.28).

A dolgok internetjének közlekedésben való alkalmazásával kapcsolatban a világ egyik legnagyobb autógyártó vállalata, a Volkswagen konszern is elkötelezett. Az önvezető járművek világszerte eltérő körülmények közötti használatára való felkészülés során, hatalmas segítséget jelenthet az IoT alkalmazása, mert a megannyi szenzoron keresztül összegyűjtött adatok feldolgozása napról-napra javíthatja a vállalat termékeinek minőségét.

A partnerkapcsolat kifejezetten az elektronikus eszközök szoftvereinek automatikus (over-the-air) frissítését lehetővé tevő megoldásokra irányul, aminek koncepcióját a legnagyobb európai IT konferencián, a Cebit18-on is bemutatták.

A Volkswagen csoport 12 olyan ismert brandet foglal magába, mint például a Lamborghini, a Porsche, a Bentley és az Audi. Közülük már a Porsche is megkezdte az IOTA-val való közös munkát, ami a Startup Autobahn program keretében, a Szilícium-völgy technológiáját és a legkifinomultabb német minőséget hivatott egyesíteni.

Norvégia legnagyobb pénzintézetével, a Den Norske Bank-kal tavaly június óta dolgoznak együtt az IOTA mérnökei, akik a kriptopénzek és a blokklánc technológia alkalmazását vizsgálják a DNB pénzügyi termékeinek fejlesztése, az ügyfelek adatainak nagyobb védelme, a fejlettebb kommunikációs csatornák, valamint a mikrofizetéseket lehetővé tévő megoldások tekintetében.

A Bosch jelenleg a világ legnagyobb autóipari beszállítója, ami a az IOTA mikrofizetései lehetőségeinek integrálását, valamint az autókba épített érzékelők által összegyűjtött adatok felhasználásának módjait vizsgálja. Becsléseik szerint, 2020-ra már 15.6 milliárd IoT technológiát alkalmazó eszköz kapcsolódhat az internethez, amiért saját üzleti modelljükben is kiemelt szerepet szánnak ennek a területnek.

Az IOTA-nak a Fujitsu-val, a világ 4. legnagyobb IT megoldásait szállító vállalattal való együttműködését a legnagyobb németországi ipari kiállításon, a Hannover Messe-n jelentették be. A közös munkát “az IT jövőbeli standardjaként” jellemezte mindkét fél, akik közül most a Fujitsu közép-európai üzleti vezetőjét, Rolf Werner-t idézzük:

“Ennek az energiahatékony technológiának az alkalmazása lehetővé teszi az ingyenes tranzakciók lebonyolítását és a felhasználók tömeges kiszolgálását. Tökéletesen alkalmas arra, hogy az iparban használt automatizált rendszerek és gép-gép ökoszisztémák standardjává válhasson.”

Az Energinet a dán állam által birtokolt energetikai vállalat, aminek feladata az ország áram- és gázellátásának biztosítása. A cég a jövőben az IOTA-val való együttműködés során fogja felmérni, hogy miként érhetőek el a hatékonyabb energiafelhasználás azon módjai, melyek hozzásegítik az országot a teljes mértékben megújuló, zöld energiaforrásokra való átállásra.

IOTA “okos tárca” a Jaguar Land Rover járműveiben

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img