Azt hitte hogy gyakorol, miközben milliárdokkal kereskedett

spot_img

A Financial Times beszámolója szerint, tavaly nyáron egy párizsi kereskedő kurzus diákja véletlenül egymilliárd dollár értékű pozíciót épített ki magának, miközben különböző kötvényekkel és határidős ügyletekkel kereskedett.

A trader az Egyesült Királyságban üzemelő, de Indonéz tulajdonosi körrel rendelkező Valbury platformra regisztrálta be magát, ám állítólag nem vette észre, hogy a tőzsde gyakorlásra való demo változata helyett a valódi pénzest használja, mialatt egy egymillió eurós mínusz is felhalmozódott a számláján. Ezt követően azonban mellé szegődött a szerencse és miközben már mintegy ötmilliárd dollár értékű kötvénycsomagot forgatott a nemzetközi piacokon, a számlája tízmillió eurós pluszba fordult át.

“Csak a családomra tudtam gondolni, nagyon sokat stresszeltem.” – emlékezett vissza a kétgyermekes apa arra, amikor minderre rájött és felhívta a bróker céget, hogy elmagyarázza nekik a történteket. A Valbury ugyanis arra hivatkozva tagadta meg tőle a pénz kifizetését, hogy megszegte oldaluk felhasználási feltételeit, amiért minden tevékenységét, így az elért nyereségét is semmisnek nyilvánították. A férfi ekkor egy francia bíróságon beperelte a Valbury-t, ami viszont azzal védekezett, hogy az ügyfelük hivatásos kereskedőnek adta ki magát a regisztrációs eljárás során és valójában nem is vehette volna igénybe a szolgáltatásaikat.

Fél év, 1000 tag, +285% profit

A kereskedő elismerte, hogy számlájának sikeres megnyitása érdekében megpróbálta jobb színben feltüntetni magát, így a kérdés most az, hogy az őt megillető fogyasztóvédelmi jogok, vagy a brókerplatform használatát lehetővé tevő szabályzat esik-e majd latba nagyobb súllyal a bíróságon. A Valbury egyébként szeretné elérni, hogy az ügyet ne Európában, hanem az üzemeltető hazájában Indonéziában tárgyalják, ahol valószínűleg nekik adnának igazat.

A tét nagy lehet a bróker számára, aminek az elmúlt években, az átlagos éves forgalma nagyjából 10 millió font körül alakult, vagyis körülbelül ugyanakkora volt, mint amennyit a per elvesztése esetén kellene kifizetniük. Az ügy első meghallgatására a jövő héten fog sor kerülni.

Ha forintért kriptopénzt szeretnél vásárolni, próbáld ki a MrCoin-t, hazánk legnagyobb választékkal rendelkező váltóját. 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img