Bő öt nap van hátra a litecoin blokkjutalom feleződésig

spot_img

Hamarosan nagy napra virra a litecoin, és a teljes kriptopénz közösség, hiszen elérkezünk a várva-várt, vagy éppenséggel csupán esedékes blokkjutalom felezéshez. Augusztus ötödikén ez megtörténik, aki már nem bírja a várakozást, az itt követheti másodpercről-másodpercre a nagy pillanat elérkeztét.

A blokkjutalom feleződés során felére csökken a megfejtett, kibányászott blokkok után járó jutalma a bányászoknak, ez önmagában még nem lenne túl érdekes azoknak, akik az LTC árfolyamnövekedésére spekulálnak.

A felezés után az eddigi 50 LTC helyett 25 LTC a bányászok jutalma.

Viszont az, hogy ezáltal csökken a piacra kerülő LTC mennyiség már sokkal érdekesebb, hiszen – elméletileg – ez növeli, legalábbis növelheti az árat. Kisebb kínálat – és ezzel párhuzamosan megjelenő növekvő érdeklődés – magasabb árhoz vezet, ez közgazdaságtani alapvetés.

A becslések szerint 2142-ben lesz az utolsó litecoin kibányászva.

Nem ez lesz az első alkalom, hogy blokkjutalom felezésen megy keresztül egy coin, a bitcoinnal ez már megtörtént, méghozzá 2012-ben, így van némi elképzelésünk arról, hogy mire számíthatunk. Persze a világ, legalábbis a piac nagyon más volt akkor, így nem tekinthetjük egyértelműnek, hogy pontosan ugyanaz fog történni a litecoinnal most, mint egykor a bitcoinnal.

A bányászokra két lehetséges forgatókönyv vár, az egyik szerint az LTC ára emelkedik, így tulajdonképpen minden marad a régiben, semmi sem változik a munkájukban, kisebb mennyiséget kapnak ugyan, de azt magasabb áron adhatják el. A másik az, hogy az LTC ára nem nő – bármi legyen is a mögöttes ok – ennek következtében főként a kisebb, otthoni bányák bezárhatnak, hiszen ugyanazért a munkáért kevesebbet kapnak, így nem biztos, hogy megéri folytatniuk.

Ha ez megtörténik, akkor a hashrate csökken, a nagy – főként Kínában üzemelő – bányák tovább működnek, így viszont valamivel kevésbé lesz elosztott a teljes rendszer, pontosabban a hálózat. Ha a hashrate egy bizonyos szint alá csökken, akkor a bányászat nehézsége is változik, ha úgy tetszik alkalmazkodik.

Ennek megfelelően könnyen lehet, hogy azok, akik bezárták a bányáikat ismét folytathatják a munkát.

A várakozások szerint a litecoin ára nőni fog, az elmúlt hónapok árfolyamnövekedésének (és menetrendszerű korrekcióinak) is jó eséllyel az az oka, hogy a befektetők tudatosan készültek a felezés okozta árfolyamnövekedésre. Nem könnyű azonban különválasztani az egyes hatásokat, az sem kizárt, hogy csupán az év második negyedévében elindult bikapiac miatt történt növekedés a bitcoin, mint arany mellett “ezüstnek” tartott litecoin árában.

A litecoin árfolyama az elmúlt év során.

Ha litecoin-t vásárolnál, mi a Mr. Coin szolgáltatását javasoljuk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img