Az európaiak 4%-a rendelkezik kriptopénzekkel

spot_img

Tizenhét európai országban, mintegy ötezer kriptopénz-tulajdonos megszólításával végzett kutatást az osztrák Bitpanda kriptopénztőzsde. Az egyik legérdekesebb eredmény szerint öt kriptopénz tulajdonosból egy nő, némiképp cáfolva a közkeletű vélekedést, miszerint ezen a területen alig vannak jelen a hölgyek.

Osztrák, belga, dán, francia, német, ír, és olasz állampolgárokat kérdeztek meg, jelen voltak a kutatás során továbbá olasz, holland, lengyel, portugál, román, orosz, spanyol, svéd, svájci, angol, sőt még török alanyok is.

Mint kiderült, Londonban, és Svájcban van a legnagyobb “koncentrációja” a kriptopénz tulajdonosoknak, az európai (internethasználók) négy százaléka vett már valamilyen kriptopénzt.

A Bitpanda megbízásából a mintát biztosító GlobalWebIndex megállapítása szerint a kriptopénzek jelentik ma a legkevésbé népszerű befektetési formát a vizsgált kilenc közül.

Az életkor tekintetében is érdekes eredmény született, ugyanis mint kiderült, a befektetők negyven százaléka elmúlt harmincöt éves. A városok “versenyében” London vezet, háromszor olyan magas a kriptopénz-tulajdonosok koncentrációja, mint amekkora az európai átlag.

A kriptopénz tulajdonlás az internet használók (kék számok), és a befektetők (fekete számok) körében.

Hazánk nem szerepelt a kutatásban, a “térségünkből” Románia, és Lengyelország mellett Oroszország viszont igen, a javarészt Ázsiában elhelyezkedő ország hozzácsapása a közép-kelet európai régióhoz felületességre utal, talán az egész munka hitelességét is megkérdőjelezi.

Az egyes országok összevetésében Svájc vezet, itt a legmagasabb a kriptopénz birtoklás aránya, mind európai, mind globális összevetésben. Az úgynevezett pszichográfiában, ha úgy tetszik jellemrajzban a következőket tudhattuk meg az “átlag” kriptopénz tulajdonosról:

  • fiatal,
  • magasan iskolázott,
  • jól keres, de nem tagja a top 1%-nak,
  • férfi,
  • valamelyik nagy európai pénzügyi központban dolgozik teljes munkaidőben, vagy szabadúszóként.

A kriptopénzt vásárlókról kiderült még egy, talán kevésbé meglepő részlet is:

kockázattűrő képességük magasabb, mint az átlag internetfelhasználóé, kétszer nagyobb eséllyel látogattak meg egy online kaszinót, vagy online fogadóirodát az elmúlt hónap során, mint a népesség más tagjai. Mindemellett az újdonságokra is nyitottabb.

A kriptopénzek távolról sem egyedüli befektetésként szerepelnek az átlag felhasználó portfóliójában, népszerű az arany, a kötvények, és a részvények is, egyebek mellett.

Az alapos – legalábbis alaposságra törekvő – kutatás még a kriptopénz tulajdonosok sport- és videójáték preferenciáit is megvizsgálta, egy európai kutatásban kevésbé meglepő módon a foci bizonyult a legnépszerűbb sportnak.

A már említett magasabb kockázattűrés mellett a kockázat, és az izgalom kifejezett keresése is jelen van a kriptopénz vásárlókban, legalábbis ami a kedvenc videójátékaikat illeti. A sport kapcsán mért eredményekkel összhangban a FIFA az egyik legnépszerűbb választásuk, ám a favoritok között van még a GTA, és a Call of Duty is.

Ismét megkérdőjeleződik némiképp a kutatás hitelessége, hiszen a fent említett videójátékok az általános populáció, és a gamerek nagy kedvencei világszerte, nehezen indokolható, hogy miért hozták összefüggésbe a kriptopénz vásárlással ezeket a játékokat.

Az mindenesetre komoly érdeme a kutatásnak, hogy szerteágazó, az utazási- és médiafogyasztási szokások, a használt eszközök – tablet, telefon, etc. – mellett az online viselkedésmintázatok, sőt, még a Disney népszerűsége is előkerül. Aki szeretne elmélyedni az eredményekben, annak erre tessék.

Más kutatások, melyek az USA lakosságára fókuszáltak arra jutottak, hogy az emberek 8%-a rendelkezik kriptopénzekkel, ezek szerint kétszeresen meghaladva Európa átlagértékét.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img