MrCoin podcast: egy hét alatt +23%, Walmart coin, állami node-ok

spot_img

A kedd reggeli Millásreggeliben Debreczeni Barnabás, a MrCoin.eu alapítója kommentálta az elmúlt hét történéseit. A következőkben a vele készült interjút olvashatjátok el.

Ha szeretnéd meghallgatni az adást, klikkelj a lejátszásra.

A bitcoin megindult 12 000 dollár felé, tegnap 1100 dollárt emelkedett. Mi áll ennek a hátterében?

Az elmúlt héten szinte minden nap zöldben zárt a bitcoin, ami összesen 23%-os növekedést jelentett. Sok érdekes hír jött ki, amelyek ezt okozhatták. Például a Librás meghallgatások óta forró téma, hogy az amerikai képviselők pozitívan nyilatkoztak a bitcoinról, de negatívan a Libráról. Többen elismerték, hogy amerika nem fogja tudni megállítani a bitcoint, de nem is kell, mert ez egy fontos innováció.

És most a Walmartról is kiderült, hogy éppen valami olyasmi szeretne létrehozni, mint a Facebook.

A Facebook Libra bejelentése óta minden állam, központi bank és multinacionális cég saját Librát szeretne csinálni. Most éppen a Walmart nyújtott be egy ezzel kapcsolatos szabadalmat, ami egy dollár értékéhez kötött, blokklánc alapú fizetési módszert ír le. Ezen a tranzakciók mellett a felhasználók vásárlási előzményeit és megtakarításait is nyomon lehetne követni, valamint az általuk megszerzett hűségpontokat és az ebben tárolt pénzük után járó kamatokat is itt írnák jóvá.

A Walmart saját kriptopénzt fejleszt, egyelőre az amerikai piacra

Szintén amerikából érkezett a hír, hogy az ottani tőzsdefelügyelet alvállalkozókat toboroz arra, hogy nagyobb blokkláncok csomópontjait (node) üzemeltessék számukra. Ez hogyan jutott eszükbe, mi állhat emögött?

A csomóponti szoftvert leginkább a bányászok és a kriptóval foglalkozó cégek futtatják és ez ahhoz kell, hogy saját maguk is tudják ellenőrizni a tranzakciókat. A tőzsdefelügyelet most bitcoin és ethereum node-ok futtatásához keres szakembereket, de később a bitcoin cash, stellar, zcash és más kriptopénzek is felkerülhetnek majd erre a listára.

A csomópontokkal jobban rálátnak majd a blokkláncokon futó adatokra és úgy nyilatkoztak, hogy ezzel megalapozottabb irányelveket alakíthatnak majd ki, de a nyilvánosan elérhető blokklánc böngészőkkel ezt eddig is megtehették volna. A valódi magyarázat inkább az lehet, hogy mély adatelemzéseket szeretnének végezni, amihez szükséges, hogy helyileg tárolják az adatokat.

A közösség alapvetően úgy véli, hogy ezzel a tőzsdefelügyelet legitimálta a nyilvános kriptopénzek létezését.

Közben érkezett egy hallgatói kérdés, hogy miért zuhan annyira a Stellar?

A múlt héten a Bitcoin Cash ment 11%-ot, a Cardano zuhant 7%-ot, a Tezos emelkedett 41%-ot. Hogy a Stellar miért zuhant 2%-ot azt nem tudom megmondani, de most nem olyan a piac mint 2017-ben volt.

Sokkal polarizáltabb minden, nem veszik egy kalap alá az összes kriptót…

Igen és ez szerintem annak a jele, hogy egyre érettebbé vált a piac és már nem csak abban gondolkoznak az emberek, hogy van a kripto és a nem kripto, hanem a kriptón belüli irányzatokat is számításba veszik. Egyes kriptopénzek már komplex ökoszisztémákat építettek ki és ezek már egyre függetlenebbekké válnak, egyre kisebb a hatásuk egymásra.

És mi a helyzet a “sógorokkal”?

Ausztria állami nyomdája kriptovaluta tárolására alkalmas eszközt mutatott be Chainlock Card néven. Ők eddig különféle biztonsági megoldással ellátott eszközöket például útleveleket, bankkártyákat, kaparós sorsjegyeket állítottak elő és a legújabb termékük egy víz- és hőálló, offline tárolásra alkalmas eszköz, aminek a QR kódjára el lehet küldeni a különböző tőzsdéken megvásárolt kriptopénzt.

Ezeknek a kártyáknak a privát kulcsát a saját biztonsági infrastruktúrájukkal úgy generálták le, hogy azok soha nem voltak online és még ember nem látta őket. A kriptók elköltéséhez egy megjelelölt helyen kell lekaparni a kártyát, amivel láthatóvá válik a privát kulcs .

És te mit gondolsz erről? Ez most csak egy jópofa dolog, vagy tényleg van értelme?

Voltak már ehhez hasonló próbálkozások, de ezek mögött többnyire kis cégek álltak. Én jobban megbízom egy állami nyomdában, mint egy startupban, mert ők rendelkeznek a megfelelő technikával és minősítésekkel. Az pedig nagyon jó dolog, hogy már egy állami intézmény is piaci lehetőséget lát abban, hogy a szaktudásukkal belépjenek erre a piacra.

És akkor ez az egész offline tárolás dolog hogyan működik? Ha költök belőle, akkor szinkronizálódik, vagy mi történik ezzel?

Ezt nem kell szinkronizálni. A privát kulcsod az egy jelszó, amivel hozzáférsz a blokkláncon tárolt pénzedhez és tulajdonképpen itt te ezt a jelszót tárolod és nem magát a kriptopénzt.

Ha szívesen hallgatnál a fentihez hasonló interjúkat, tekerj a 90.9 Jazzy Rádióra, ahol kedd reggelenként a MrCoin.eu szakértői és a Millásreggeli stábja kommentálja a kriptovilág legfontosabb történéseit.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img