A Walmart saját kriptopénzt fejleszt, egyelőre az amerikai piacra

spot_img

Augusztus elsején adta be a Walmart az amerikai szabadalmi hatóságnak bejegyzésre egy “blokklánc alapú digitális valuta rendszer” részleteit. Tegnap aztán már a Bloomberg közölt egy új cikket a témában, mely azt vesézi, hogy habár a Walmart nem kapkod a kibocsátással, mégis sokkal jobb esélye lenne a szabályozói bólintásra, mint a Facebook-féle Librának, mivel nem tör globális babérokra.

A beadott dokumentum szerint a cég hagyományos valutához (dollárhoz) kötött értékű, megvásárlására és fizetésre alkalmas digitális valutát bocsátana ki, melynek adatait egy blokklánc blokkjaiban tárolná. Az értékajánlat szerint ingyenesen vagy nagyon alacsony költséggel tudnának az ügyfelek a Walmart megoldásával vagyont tárolni, mely a banki betétekhez hasonlóan akár kamatozhatna is. A termékkel a vásárlóik egyszerűsíthetik és olcsóbbá tehetik a bankolást, mert náluk egy helyen férnek a mindennapi életükhöz szükséges termékekhez, és azok megvásárlásához szükséges pénzügyi szolgáltatásokhoz.

Gondoljunk csak bele: A Walmartnál vezetett számlánk (tárcánk?) egyenlege szabadon költhető (betéti kártya), de egyúttal hitelképességünk megállapítására is szolgál. Miért ne költenénk hitelből, hogy közben a letét kamatozhasson? A hitelt pedig a Walmart a bankokéhoz hasonló, de annál kedvezőbb feltételekkel örömmel biztosítja.

Az egyszerű be-és kifizetések miatt a dollárhoz kötnék a digitális valuta árfolyamát, de a beadvány szerint más digitális eszközökhoz (hagyományos kriptopénzekhez) is köthető lenne az árfolyam. A tegnap bemutatott Apple Card-hoz hasonlóan itt is onnan fújhat a szél, hogy az óriási forgalmat bonyolító Walmart házon belülre hozná az ügyfelek által náluk elkölteni tervezett pénzt. Félhetnek a kisebb amerikai bankok, a kisgömböc beharapja a biszniszt, ők pedig nem sokat tehetnek ellene. A Bloomberg szerint sem valószínű, hogy a “tölthető ajándékkártyákhoz hasonló” rendszerrel a szabályozóknak túl sok problémája lesz.

A Walmart a világ egyik legnagyobb multinacionális vállalata, a világ legnagyobb magánkézben lévő foglalkoztatója 2,2 millió alkalmazottal világszerte. Közel 11 400 darab áruházukban épp évi 510 milliárd dolláros bevételt termelnek, ezzel magasan a világelsők. Ennek a bevételnek a 65%-a ráadásul még mindig az USA-ból származik. (Csak összehasolításképp, Magyarország adóbevétele 2016-ban mindennel együtt ennek egytizedét sem érte el)

A napjainkra az online értékesítésben is Amazon egyik fő vetélytársává előlépő Walmart tehát előbb-utóbb saját digitális pénz kibocsátásával kezdi meg hódítását a pénzügyi szolgáltatások piacán. Idővel az Amazonnak is lépnie kell, ha nem akarnak lemaradni. Napjainkra nyilvánvalóvá vált, hogy nem a bitcoin vérezteti ki a hagyományos bankokat, hanem profitéhes technológiai és kiskereskedelmi nagyvállalatok.

Korrábban mi is beszámoltunk róla, hogy a Walmart Kínában a VeChainnel működik együtt az élelmiszerek eredetének nyomon követésére:

Vechain – Walmart partnerkapcsolat

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img