Ethereum staking: amit 5 hónappal az indulás előtt tudni lehet

spot_img

A tervek szerint alig 5 hónap múlva, 2020. január 3-án indulhat el az Ethereum 2.0-ás verziója, amivel lehetővé fogja tenni az ETH tokenek stake-elését. Cikkünkben az eddig ezzel kapcsolatban napvilágot látott információkat foglaltuk össze.

Az Ethereum stake-eléséhez egy hitelesítő (validator) node futtatására lesz szükség, amihez egy bizonyos számú ETH tokent kell majd letétbe helyeznünk. A hálózat minden tranzakció hitelesítéséhez véletlenszerűen fogja kiválasztani a résztvevő node-okat, melyek tulajdonosait Ethereummal fogják jutalmazni. A jutalmak mértékére vonatkozólag még nem hoztak végleges döntést, de az alapító Vitalik Buterin a várható hozamokat évi 1.56% és 18.1% közöttire becsülte.

Az Ethereum 2.0 emellett egy büntető rendszerrel is arra fogja ösztönözni a stakereket, hogy segítsenek megőrizni a hálózat stabilitását és biztonságát. A ‘kis büntetések‘ (small penalties) azokat fogják sújtani, akiknek a node-ja offline kerül, de hogy őket pontosan milyen retorzió fogja érni, arról még nincsenek pontos információk. A másik büntetési forma a ‘metszés’ (slashing) lesz, mely során a node által stake-elt Ethereum mennyiség 1/32-ed részét veszik majd el a csomópont futtatójától. Ezt azokkal szemben fogják alkalmazni, akik kifejezetten valamilyen káros tevékenység végrehajtására tesznek kísérletet.

A jelenlegi tervek szerint, egy node futtatásához legalább 32 ETH-et kell majd letétbe helyezni, ami mai árfolyamon ~7300 dolláros (2.3 millió Ft) befektetést jelentene. Az üzemeltetéshez emellett szükség lesz egy állandóan online állapotban lévő számítógépre, de a fejlesztők ígérete szerint, erre a legegyszerűbb laptopok is alkalmasak lesznek és még a filléres (10 000 – 20 000 Ft-ért megvásárolható) Raspberry Pi miniszámítógép kompatibilitását is lehetségesnek tartják.

Azok, akik valamiért nem tudnak megfelelni az előírt feltételeknek egy staking poolhoz is csatlakozhatnak, ahol több Ethereum tulajdonos szervezett formában dobhajta össze a node-ok futtatásához szükséges tokeneket. A jövőben valószínűleg rengeteg ilyen szolgáltatás fog indulni, melyek közül az elsők már az Ethereum tesztnetjén való stake-eléssel igyekeznek megalapozni a saját hírnevüket. Közéjük tartozik például a Rocket Pool, amihez minimum 1 ETH befizetésével lehet majd a csatlakozni.

Aki ilyen szolgáltatások igénybevételét fontolgatja, annak a pool tagsági díjával is számolnia kell majd. Meglehet, hogy kis mennyiségű ETH harmadik félnél történő stake-elése nem mindig fogja megérni és ráfizetéses lesz.

A testneten egyébként bárki kockázatok nélkül kipróbálhatja az Ethereum stakelést, amiről itt találhattok leírást.

Az ETH 2.0 indulásával, az 1.0-ás hálózat továbbra is működőképes lesz. A 2.0 a ‘nulladik fázisban’ (phase 0) egyelőre csak a stake-elést fogja lehetővé tenni, a tranzakciók és az okos szerződések továbbra is az 1.0-ás láncot fogják használni, és a bányászat sem fog az egyik napról a másikra megszűnni, de ezt az elkövetkezendő években folyamatosan le fogják építeni.

A staking bevezetésével technikailag egy nagy lépést tehet előre az Ethereum, bár ez rengeteg újabb kérdést is felvethet majd a működésével kapcsolatban. Egy évvel ezelőtt, az Egyesült Államok tőzsdefelügyelete kimondta, hogy nem köti külön engedélyhez az ethereum és a bitcoin forgalmazását, ám a kamatozó tokenek bevezetésével az Ethereum esetében ismét felmerülhet az értékpapírként történő besorolás kérdése, ami szigorú törvényi feltételeket támasztana annak forgalmazásával kapcsolatban.

Ha forintért szeretnél Ethereumot vásárolni, látogass el a CoinCash oldalára.

Te szeretnél Ethereumot stake-elni?

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img