A tőzsdefelügyelet nem köti külön engedélyhez a bitcoin és az ethereum forgalmazását

Megosztom

Kedvező megítélés alá esett a bitcoin és az ethereum. Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) képviselője erősítette meg, hogy nem tartozik a szövetségi értékpapírokat felügyelő törvények hatásköre alá az ethereummal való kereskedés.

A döntés azért kulcsfontoságú, mert a szigorúbb besorolás hatására fel kellett volna függeszteni a kereskedést az összes amerikai tőzsdén, beleértve a globális vásárlások jelentős részét bonyolító Coinbase-t is és ez minden bizonnyal katasztrófális következményekkel járt volna az árfolyamok rövid távú alakulására. A döntés értelmében hamarosan elindulhatnak az ethereum jövőbeli árára vonatkozó határidős kereskedések is.

A bitcoinról ugyancsak az ethereumhoz hasonló, kedvező döntést hozott a bizottság. A magyarázat mindkét esetben a decentralizáltság volt, vagyis hogy nem áll mögöttük egyetlen központi szervezet sem, amelyik egyoldalúan befolyásolhatná azok működését.

Az ügyel kapcsolatban felmerült a harmadik legnagyobb kriptopénz, az XRP kérdése is, amely mögött egyértelműen ott áll a Ripple mint anyacég, de ezzel kapcsolatban egyelőre még nem foglal állást a SEC. Mint ismeretes az XRP már régóta próbál bekerülni a legnagyobb amerikai tőzsdékre, bizonytalan törvényi besorolása azonban rendre megakadályozza ebben.

A Gemini és a Coinbase is nemet mondott a Ripple-re

Az ICO-kal kapcsolatban azonban már koránt sem ilyen egyszerű a helyzet. Míg egyes tokenek az egyszerűbb, fogyasztói eszközök kategóriájába esnek, másokat kifejezetten befektetési céllal és a tulajdonosaik számára különböző jutalékok kifizetésének igéretével hoznak létre. Ez utóbbiak valószínűleg már megbuknának a SEC átvilágitásán.

A SEC a jövőben további, törvényi kötelezettséggel egyelőre nem járó útmutatásokat fog kiadni a digitális eszközök besorolását illetően.

Megosztom
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel