A légi közlekedésben is szárnyal a blokklánc

spot_img

Az élet, pontosabban a piacok legkülönbözőbb területein jelenik meg a blokklánc, a logisztikától kezdve, az értékláncokon át, egészen az oktatásig. Nem jelenthet kivételt a becslések szerint idén negyven millió repülést bonyolító légi közlekedés sem. A Cointelegraph remek összefoglalója szerint ezen a piacon akkora a verseny, hogy még a legkisebb előnynek is nagy jelentősége lehet, nem csoda, hogy egyre több társaság nyit a blokklánc felé.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, nem csupán a core tevékenységben találja meg az ipar az alkalmazás lehetőségeit, a norvég légitársaság például olyannyira hisz a területben, hogy a fizetési rendszerük bevezetése előtt egészen odáig merészkedett, hogy saját kriptopénztőzsdét indítson.

Norwegian Airlines: kriptotőzsdét hoz létre Európa egyik legnagyobb légitársasága

Kjos-Mathisen projektvezető egy interjúban határozottan kijelentette, hogy elősként a tőzsde indul, majd kidolgoznak egy saját fizetési megoldást, hogy a légitársaság ügyfelei kriptopénzekkel is fizethessenek szolgáltatásaikért. Elkanyarodva a kriptopénzektől, a blokklánc valóban egyre nagyobb szerepeket kap a légi-iparban, lássuk, hogy pontosan miről van szó!

Hűségrendszer

Noha a légiközlekedés ára jelentős csökkenésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben, pszichológiai, és természetesen továbbra is gazdasági okokból egyaránt sokan szeretik, sőt, keresik a hűségrendszereket. A Singapore Airlines ebben a hónapban induló új applikációjának hűségrendszer is része, méghozzá blokklánc alapon.

A tizenkét milliárd dolláros bevételű légitársaság feltett szándéka, hogy piacvezetővé váljon az egyes folyamatainak digitalizációban, ennek fontos eszköze a blokklánc.

A technológia előnye egy hűségrendszer kapcsán a sebesség, illetve az, hogy minden egyes szereplőnél, pontosabban érintettnél szinte azonnal, de mindenképp megkérdőjelezhetetlenül frissül a nyilvántartás, a “lerepült” mérföldek után járó hűségpontok beváltásáról van szó elsősorban.

Hasonló lépésre szánta el magát a Cathay Pacific, ez a légitársaság még külön kampányt is szentelt az új, blokklánc alapú hűségrendszerének “nyiss meg újabb mérföldeket” elnevezéssel. Az eszköz megvalósításában az Accenture a partnerük, arról egyelőre nincs hír, hogy milyen az újdonság fogadtatása.

Az elveszett foglalásoknak vége

Ez a pont túlmutat a légiközlekedésen, a turisztika-ipar egészét érinti. Rengeteg úgynevezett “third-party” szereplő van a piacon, olyan szolgáltatókról van szó, mint például az árajánlat összehasonlító oldalak, a közösségi vásárlás, a különböző utazásszervezők, és egyebek.

Egy közös van mindezekben, méghozzá az, hogy rengeteg bonyodalmat okoznak egész egyszerűen azért, mert a terület egészének összetettségét csak tovább növelik, minden jószándékuk, és hozzáadott értékük ellenére. Sok “elveszett” foglalás történik, még véletlenül sem csalásokról van szó, hanem arról, hogy a nagyszámú szereplővel terhelt folyamatban időnként egész egyszerűen elvesznek repjegy foglalások.

Ha egységes, minden szereplő által elfogadott, és használt, blokklánc alapú rendszerre váltanánk, akkor nem történhetne többet meg senkivel, hogy a várva-várt nyaralás napján haza kell kullognia a reptérről.

A becslések szerint a foglalások 3-5%-a tűnik el valamilyen okból, persze már meg is született a mindent megoldó fejlesztés, legalábbis megérkezett a Rezchain, repülőgép- és hotelfoglalások kerülnek segítségével a blokkláncra, így biztosak lehetünk abban, hogy nyoma marad a nyaralásnak.

Nem csak az utasok érintettek.

Nem csak az utazni vágyók érintettek az “elkallódó” fogalalások kapcsán, az utazásszervezők, utazási irodák is pórul járnak időről-időre, iparági becslések szerint miden huszonöt foglalásra jut egy, melyben a harmadik fél nem kapja meg a jutalékát, ez szintén a sok szereplő okozta kaotikus állapotoknak tudható be, a blokklánc ebben is segítséünkre siet(het).

Dezintermediáció

Ha már blokklánc, akkor a decentralizáció, “üzletiesebb” megfogalmazásban: dezintermediáció, azaz a közbeiktatott, harmadik fél kivonása is természetesen felmerül. Pontosan ezt tűzte zászlajára a Winding Tree, segítségükkel közvetlen kapcsolatot teremthetünk a szolgáltatónkkal, anélkül, hogy közvetítőkre lenne szükségünk.

Néhány, meghatározó “middle-man”, azaz közbülső szereplő fölözi le a turisztikában rejlő bevételek jelentős részét, a blokklánc segítségével pontosan ennek kíván véget vetni a lelkes startup. Nem ők az egyetlenek, akik reformot igyekeznek hozni a területre, szintén a blokklánc segítségével dolgozik a LockTrip, állításuk szerint 20%-al olcsóbban juthatunk szálláshoz, mint ahogy azt tehetnénk a Booking.com, vagy az Airbnb használatával.

Azt csak az idő döntheti el, hogy meddig utazik a blokklánc a turisztikában, az mindenesetre nagy valószínűségű, hogy valamilyen formában helyet kap a területen, ez a hajó nem megy el. Mi figyelemmel kísérjük a területet, csatlakozz Discord csatornánkhoz, ne maradj le erről sem, válts jegyet a blokklánc világába a Kripto Akadémia rendszeres látogatásával!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img