Kemény szabályozásra készül Csehország

spot_img

Szigorúbb kriptopénz szabályozásra készül Csehország, mint amilyet az EU pénzmosás elleni iránymutatásai megkövetelnének, a helyi Hospodářské Noviny híradásából értesült erről a nemzetközi közösség. Az úgynevezett Ötödik AML Direktíváról van szó, ez az az EU-s szabályozás, amit most úgy tűnik „meghalad” a közép-európai ország.

A tervezet egyik eleme szerint akár félmillió koronát, azaz nagyjából húszezer dollárt kell fizetnie majd azoknak kriptopénzekkel foglalkozó cégeknek, akik nem regisztráltatják magukat a megfelelő hatóságnál. A megfelelő hatóság egészen pontosan a Nemzeti Kereskedelmi Hivatalt jelenti, itt kell regisztrálnia minden cseh vállalkozásnak, aki kriptopénzekkel kíván foglalkozni.

Egyes források lényegesen nagyobb, közel hatszázezer dolláros büntetésről adtak hírt, ilyen például a Finance Magnets.

Ez a tervezet lényegesen szigorúbb büntetést helyez kilátásba, mint az említett pénzmosás-, és terrorizmus finanszírozás ellenes, EU-s rendelkezés, melynek részéve tették a kriptopénzek szabályozását is. Noha a Hospodářské Noviny azt nem részletezi, hogy mikor kerülhet bevezetésre az új cseh regula, az viszont biztos, hogy az EU 2020 január 20-ig adott időt a tagországoknak direktívájának elfogadására, pontosabban országonkénti bevezetésére.

A lap azt azonban hozzáteszi, hogy a tervezet hatással lehet olyan cégekre is, amik nem a kriptopénzek területén dolgoznak, ha úgy tetszik „ártatlan áldozatai” lehetnek, illetve azt is megtudhattuk, hogy a szerző szerint Csehország veszíteni fog a lépéssel, hiszen versenyhátrányt szenved a nemzetközi kriptopénz piacon.

Nem az itthon is népszerű Prágával, mint fővárossal büszkélkedő csehek az elsők, akiket “túkapásokkal” vádolnak, az AMLD5 néven is ismert EU-s direktíva értelmezése kapcsán, idén júniusban hasonló kritikákat hallhattunk az Egyesült Királyság, korábban Ciprus kapcsán is.

De hogy néz ki a Cseh kripto-szcéna?

Csehország a nyers számok alapján előrébb jár, mint hazánk a kripto-piac fejlesztésében, legalábbis ami a kriptopénz ATM-ek darabszámát jelenti, mindenképp. 67 darab ATM-ről számol be a Coin ATM Radar, ennek közel fele Prágában található.

Fontos hozzátennünk, hogy Magyarország esetében 27 darabról számolnak be, szerkesztőségünknek nincs tudomása arról, hogy ennyi készülék várná az érdeklődőket itthon, így lehetséges, hogy a cseh számok kapcsán is túlzóak az információik.

Cseh ATM-ek, forrás: Coint ATM Radar.

Azt nem sikerült kiderítenünk, hogy hány kriptopénz, vagy blokklánc kötődésű startup van Csehországban, azt viszont megtudtuk, hogy külön blokklánc-műhellyel rendelkeznek, Blockchain-Hub néven. Figyelemmel kísérjük az eseményeket, a hazai szabályozás kérdéskörét is, csatlakozz Discord csatornánkhoz, kövess minket a Facebook-on, és a YouTube-on is, ne maradj le erről sem!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img