Senkit sem érdekelnek az altok, a forgalom 92%-a a bitcoinban összpontosul

spot_img

Az Arkane Research analízise szerint, a bitcoin uralja a kriptopénzpiac 90%-át.

A leglátogatottabb kriptopénzekkel foglalkozó oldal a Coinmarketcap.com, ami összértéke alapján rangsorolja a rajta listázott több ezer kriptopénzt. A rangsorban elért pozíciót egyesek annyira fontosnak tartják, hogy erőforrásaikat a fejlesztés mellett (vagy éppen helyett?) még az elért helyezések javítására sem sajnálják felhasználni.


Justin Sun: Először a TRX-et fogjuk visszajuttatni a TOP10-be, utána pedig a BTT-t a TOP30-ba. Csak figyeljetek.

Az oldalon található egyik legfontosabb mutatószám a dominancia, vagyis hogy az egyes kriptopénzek mekkora hányadát teszik ki a teljes piac egészének. Ezt a statisztikát nem meglepő módon a Bitcoin vezeti, aminek a neve mellett jelenleg 68.77%-os érték szerepel, vagyis önmagában közel másfélszer annyit ér, mint az összes többi kriptopénz együttvéve.

A Bitcoin eddigi egyeduralmát csak a nagy 2017-es ICO-láz tudta megingatni, de a nagy összeomlás és a 33%-os mélypont óta a BTC újra magára talált és menetelése azóta is töretlen. A BTC dominanciájával kapcsolatos statisztikákat sokan azért figyelik árgus szemekkel, mert az ebben történő negatív változások egy újabb alt szezont jelezhetnek előre, ami rövid távon meglovagolva több hasznot jelenthetet egy befektető számára, a pusztán bitcoin tartására épülő stratégiánál.

A kriptopénzek piaci részesedését egy egyszerű módszerrel lehet kiszámolni. Minden egyes kriptopénznél össze kell szorozni a forgalomban lévő coinok mennyiségét az aktuális árfolyammal, majd ezután sorba kell rendezni az így kapott értékeket. Ezek összehasonlításával állapítható meg, hogy egy adott coin éppen mekkora részét teszi ki a teljes kriptopiacnak.

Legalábbis eddig így végezték el a rangsorolást. Egy friss felmérés szerint azonban más szemléletmódra lenne szükség, mivel a pusztán az aktuális árfolyamok alapján készült lista nem veszi figyelembe a likviditást, vagyis hogy az adott kriptopénz tényleg megvásárolható vagy eladható-e az adott árfolyamon.

Ma például már bárki megtehetné azt, hogy regisztrálja magát egy tokenek kibocsátást lehetővé tevő platformon és létrehozza mondjuk a MoonLambo coint, amiből kibocsát magának egymilliárd darabot és 1 dolláros árfolyamon felteszi azt egy decentralizált tőzsdére. Persze ezekből valószínűleg soha senki sem vásárolna, de papíron így létrejöhetne egy egymilliárd dollár értékű kriptopénz, amivel (ugyancsak papíron) még a Coinmarketcap 15. helyére is fel lehetne kerülni.

Ki tudja, talán mégis találnánk egy hülyét aki hajlandó megvenni tőlünk 1-2 tokent 1 dolláros áron. De mondjuk el tudnánk-e adni belőle ezer darabot? Forgalom hiányában ez nehéz lenne. És éppen ez a probléma a legtöbb altcoinnal is. Papíron több tíz- vagy százmillió dollár is lehet a piaci értékük, de ehhez szinte semmilyen valós forgalom sem társul. Hiába van 100 olyan tokenem, ami papíron darabonként 50 dollárt ér, ha azokat senkinek sem tudom eladni.

A kriptopénzek között a bitcoin messze a legbiztosabb, legnagyobb likviditású eszköz, ami a többi coinnál nagyságrendekkel nagyobb forgalmat képest felvenni. Az Arcane Crypto felmérése éppen emiatt vette figyelembe a likviditás kérdését is, ami szerint a Bitcoin a Coinmarketcap által mutatott értéknél sokkal nagyobb dominanciával rendelkezhet.

Amint a képen is látható, ha kikerülnek a statisztikákból a pénzmosást végző tőzsdék, a bitcoint gyakorlatilag egyeduralkodónak tekinthetjük. Mellette a legnagyobb forgalmat a különböző stabil coinok (többnyire a Tether) teszik ki, de ezeket nem igazán lehet kriptopénznek tekinteni, hiszen egy másik pénzügyi eszközhöz van kötve az értékük. (Ha például az Apple cég részvényeit tokenek formájában bocsátanák ki, azt sem lenne sok értelme beleszámolni a teljes kriptopiac kapitalizációjába, mert az értékük máshonnan ered.)

Az Arkane szerint egy pénz legfontosabb tulajdonsága a likviditás, a bitcoin pedig ebből a szempontból olyan előnnyel rendelkezik, ami arra predesztinálja, hogy az internet pénzévé váljon még akkor is, ha más kriptók egyes felhasználási módok esetében modernebb technológiát képviselnek. Minden egyes nappal amit a bitcoin az első helyen tölt el, csökken az esélye annak, hogy egy nap valaki majd átvehesse a helyét, mert egy kritikus pontot elérve a fejlesztések és a befektetői pénzek zöme is erre a platformra fog koncentrálódni.

Ha forintért szeretnél bitcoint vásárolni, látogass el a Coinmixed oldalára.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img