Fellélegezhetnek a Cryptopia felhasználók

spot_img

A Cryptopia csődje után mégis lehet rá esély, hogy a felhasználók visszakapják az itt tárolt kriptopénzeiket.

Idén januárban törték fel az új-zélandi székhelyű Cryptopia-t. A támadásban az itt tárolt coinok 9.4%-át lopták el, ami a váltó 76 000 ügyfelét érintette. Bár az esetet követő vizsgálat után mindenkinek teljes kártalanítást ígértek és újraindították a kereskedést is, májusban végül mégis csődöt jelentett az oldal. Ekkor derült ki, hogy a még itt tárolt és megmaradt kriptopénzek kiutalása is problémás lehet, ami viszont már tópia mind a 900 000 felhasználóját érintette.

Ennek oka, hogy a Cryptopiát üzemeltető cég nem rendelkezett a számlák hackelés előtti állapotát mutató adatokkal. Ezeket egy harmadik fél, egy arizónai szerverszolgáltató gépein tárolták, ami viszont azzal fenyegette meg őket, hogy megtagadja a hozzáférést ezekhez, amennyiben a tőzsde nem fizeti ki a feléjük fennálló 2 millió dolláros tartozását. Mivel egy üzleti alapon működő cég nem kötelezhető arra, hogy a végtelenségig ingyen biztosítsa az adatokhoz való hozzáférés jogát egy nem fizető ügyfélnek, a Cryptopia végül csődvédelmi eljárást kért maga ellen az Egyesült Államokban, hogy ezzel próbáljon időt nyerni és megakadályozni a számlaadatok elvesztését, melyek nélkül a kártérítési eljárás lebonyolítása lehetetlenné válna.

Az esettel kapcsolatos legfrissebb fejlemény, hogy egy tőzsde által megbízott könyvelőcégnek sikerült megszereznie a kérdéses adatbázist (bár azt nem hozták nyilvánosságra, hogy ehhez végül ki kellett-e fizetniük a fent említett 2 millió dollárt). A dolgok neheze azonban még csak most következhet.

A Cryptopia a felhasználók értékeit ugyanis nem egyéni számlákra lebontva tartotta nyilván, hanem néhány nagyobb walletbe ömlesztette, úgynevezett pool-okban tárolta. A felhasználói fiókok aktuális állapotát a tőzsde belső rendszerében, annak üzemeltetése során nyomon lehetett követni, ám erre jelenleg már nincsen lehetőség. A számlák visszaállításához ezért gyakorlatilag arra van szükség, hogy a megszerzett adatbázis tartalmát és az ezekben a pool-okban tárolt kriptopénzeket összevessék és mind a 900 000 felhasználónak egyesével, manuálisan írják jóvá az őket megillető coinokat.

“Bele fog telni némi időbe, amíg ennek a folyamatnak a végére érünk. A 900 000 felhasználó több, mint 400 féle kriptopénzt tárolt az oldalon, ezekkel pedig több millió tranzakciót hajtottak végre. A helyreállításhoz ezeket mint egyesével kell leellenőriznünk.” – nyilatkozta a könyvelőcég szóvívője.

A MrCoin oldalán vásárolt kriptopénzeket egyből a saját tárcádba utalják, így nem leszel kitéve a Cryptopiához hasonló eseteknek.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img