Bank of England vezér: a dollárkitettség helyett globális digitális pénzre van szükség

spot_img

Gyorsan körbefutott a gazdasági világsajtón Mark Carney, a Bank of England – hamarosan leköszönő – első emberének nyilatkozata, melyben kifejtette, hogy a dollár sok problémát okoz a világban, helyette sokkal jobban járnánk egy “Libra szerű” digitális pénzzel, melyet mindenki ismer, és elismer.

Sok baj van most a globális gazdaságban – bár kérdés, hogy mikor nincs – hiszen kereskedelmi- és hamarosan talán valuta háború is zajlik, nagy a bizonytalanság, ráadásul egy soronkövetkező válság is csak várat magára. A viaskodás árt az együttműködésnek, és a közös növekedésnek, mindeközben alacsony kamatokat nyögnek a központi bankok.

Carney: A new virtual currency could ease reliance on US dollar from CNBC.

Carney szerint a gazdaságpolitikai bizonytalanság, és a – gazdasági – protekcionizmus környezetében kevés a mozgástér az újabb “sokkok” kezelésére, egyből fel is teszi magának a “mi a teendő?” kérdést. Hasonló befolyással bíró döntéshozókkal folytatott megbeszélésén azt mondta, hogy egyelőre “ez van, ezzel kell megbírkózni”, de előbb-utóbb drasztikus változtatásra van szükség.

Legmeglepőbb megjegyzése szerint a dollár, mint globális tartalékképző véget kell hogy érjen, “valamyilen formájú” globális, digitális pénzre van szükségünk, mely hasonló a Facebook által “javasolt” Libra-hoz. “Jobb megoldás lenne”, ezek voltak a bankvezér pontos szavaz.

Szerinte hosszútávon “meg kell változtatnunk a játékot”, az nem megoldás, hogy egyik pénz hegemóniáját cseréljük le egy másikra. Különösen érdekesek Carney szavai annak fényében, hogy eddig szinte egyöntetű támadás érte a Libra-t a bankszektorból, a FED, és különböző európai országok központi bankjainak vezetői sorra tettek éles hangvételű nyilatkozatokat a Facebook terve kapcsán.

Annak ellenére is, hogy a jelenlegi elképzelések még “hagynak maguk után kívánni valót”, az alapkoncepció mindenképp “vonzó”.

Mit jelent mindez a bitcoin- és a kriptopénzek életében?

Sem azonnali, sem rövidtávú hatást, árfolyamnökevedést nem várhatunk Carney szavaitól, hiszen semmilyen konkrétum nem hangzott el. A globális gazdaság hosszútávú alakulásában viszont szerepe lehet mindannak, amit mondott, hiszen a Bank of England első embereként nagy befolyással bír a világgazdaságban.

Apró, ám annál fontosabb “lépésről” van szó, mely szűkíti a mainstream gazdaság, és a kriptopénzek között mindmáig tátongó szakadékot, előrevetíti a jövőképet, amiben igenis része a gazdaságnak valamilyen kriptopénzt. Ennek megfelelően azoknak kedvez ez a hír, akik igazán hosszútávú, legalább 5-8 éves befektetésben gondolkodnak a kriptopénzek kapcsán.

Ha most vásárolnál kriptopénzeket, mi a Mr. Coin szolgáltatását javasoljuk!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img