Gangnam Style: Elindult a műtárgy tokenizáció Dél-Koreában

spot_img

A dél-koreai Artbloc projekt weboldalán részeltes elemzést találunk a műtárgy piac kihívásairól, ezen belül is a feltörekvő művészek (és értékesíthetőségük) problémáiról. A cég szerint a tokenizáción keresztül megvalósítható részleges tulajdonlás megoldást kínál a problémákra.

Általánosságban a művészeti alkotások elsődleges piaca a művészek és műgyűjtők között, leginkább offline zajlik, míg a másodlagos piacot a műgyűjtők és műgyűjtők közötti újraértékesítés jelenti, például aukciós házakban. A blokklánc technológia megjelenése előtt a kisbefeketőknek nem volt lehetősége labdába rúgni, hiszen az egyes alkotásokat csak egyben lehetett megvásárolni.

A cég szerint a műtárgyak befektetési formaként a nem szakmai befektetők körében is egyre népszerűbbek. Az utóbbi években már 4 milliárd dollári értékben cseréltek online gazdát befektetési céllal vásárolt műtárgyak, a trend világos: Az érdeklődők évről-évre inkább online tájékozódnak és vásárolnak. Az Artbloc felelős a platformjukon tokenizálásra kerülő műtárgyak kiválasztásáért, így a befektetők biztosak lehetnek benne például a feltörekvő művészek által készített művek érnek is valamit.

A béta üzem keretében májusban Jae Young Park két képét értékesítették egyenként 1000 darab JYP_ART token formájában. Egy token akkor 5600 forint körüli wonért kelt el.

A teszt időszak második felvonása szeptember 19-én kettő darab David Hockney mű tokenjeinek piacra dobásával indul, ekkor debütál az Artbloc HUB (az alkotások információit és vélt értékét gyűjtő felület, mely a kisbefektetők számára lesz nagy segítség) és az Artbloc Marketplace is. A Marketplace egyfajta tőzsde lesz, melyen a tokenizált műtárgyak listázhatók és kereskedhetők lesznek.

David Hockney legismertebb alkotása tavaly 90,3 millió dollárért kelt el a Christie’s aukcióján, ez a még élő művészek között rekordnak számít. Az Artbloc által kínált két kép 8500 és 5000 darab tokenje 8 dollár körüli darabáron érhető el, valószínűleg percek alatt el is kelnek. A weboldalon és a “whitepaperben” nem találtam információt a rendszer technológiai hátteréről, így feltételezem, hogy az Ethereum blokkláncát használják, és a tokenek ERC-20 kompatibilis tárcában lesznek tárolhatók. A műalkotások fizikailag Szöul híres Gangnam városrészében található galériákban kerülnek elhelyezésre. Érdemes lesz 19-e után újra rápillantanunk a projektre.

Circle CEO: “Az internet egy kedves kísérletnek fog tűnni a tokenizációs forradalomhoz képest”

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img