Átmeneti lenne a Bitcoin dominanciája?

spot_img

Egyre feljebb jár ebben az évben a bitcoin a piaci dominancia indexben, az altcoinokba pedig alig folyik pénzt. Jelenleg 73% körül tanyázik, ami az elmúlt két év legmagasabb szinte. Egy múltori tanulmány még erre is rátett: az Arcane Research szerint, ha likviditással korrigálunk, a BTC dominanciája inkább 90% felé közelít.

A Binance által legutóbb közölt kutatás viszont azt állítja, hogy ez az állapot nem fog sokáig tartani és a dominancia hamarosan visszaesik 50-60%-os szintre, amivel egy új „altcoin season”, vagyis az altcoinok szárnyalását övező időszak fog követni.

A Binance érve szerint, mivel az utóbbi két évben mindig az említett 50-60% között mozgott a dominancia, az hamarosan vissza fog térni erre a szintre. Szerintük az utóbbi három hónapban a dominancia annyira megnőtt, hogy sokan „a pillanat fogságában” ragadtak, vagyis nem látják a nagyobb képet.

Bár szeretem a Binance-et, mert a tőzsdei szolgáltatása kiváló, ebben a kérdésben nem tudok velük egyetérteni. A kriptoipar is érettebb lett az elmúlt időszakban és az altcoinok, ICO-k és világmegváltó projektek hájp időszaka véget ért. Bár az altcoinok többsége 90%-os mínuszban van az egy- vagy két évvel ezelőtti csúcsához képest, ez nem jelenti azt, hogy nem eshetnek még tovább. Az alacsony árak láthatóan nem mozgatják meg a hosszú távú vásárlókedvet sem. Az intézményes és az átlagos befektetőket pedig szinte csak a Bitcoin vonzza.

Persze nem mindegyik altcoin áll ilyen rosszul, a Binance Coin-nak például remek éve volt és csak nyáron kezdett egy visszaesésbe, de fundamentális jellemzői miatt még mindig az élboly része. A jelenlegi altcoin télben és várhatóan ez után is a fundamentális tényezők nagyobb súllyal esnek majd a latba egy altcoin megítélésében, mint az előző emelkedő időszakban: az öntsünk bele egy csomó pénzt egy whitepaperbe és egy ígéretbe korszak véget ért.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img