Kamu lehet Justin Sun Twitter követőinek fele

spot_img

Ahogy az interneten szinte bármi, úgy kamu követők is vásárolhatóak a különböző közösségi média platformokhoz, igaz ez a Facebookra, az Instagramra, és természetesen a kriptopénz-blokklánc iparban meghatározó Twitter felületére is. Kamu követőket vásárolni kétélű fegyver bármi legyen is a célunk, hiszen jól néz ki ugyan a nagy követőszám, az adott platform algoritmusának függvényében viszont jelentősen csökkenthetjük a valós eléréseket.

A Cryptoslate beszámolója szerint Justin Sun, a jól ismert Tron projekt első embere – vagy gyereke – vásárolhatta 1,7 millió Twitter követőinek mintegy felét, egy átfogó elemzés eredményei utalnak erre. Az fenti kockázat mellett persze előnye is van a bot-ok használatának, hiszen növelhetjük az engagement értékünket, minél többen kommentelik, osztják meg, és általában érintkeznek a posztjainkkal, annál jobb.

Az bizonyos, hogy Sun fontosnak tartja a közösségi média jelenlétet, korábban még dicsekedett is azzal, hogy ő az első a kriptopénzek piacán, aki elérte az egymillió követőt, sőt, egyfajta – egyoldalú – versengésbe is kezdett az Ethereum fejes Vitalik Buterin-el is a “rajongók”, megosztók sajátos, és kétséges jelentőségű versenyében.

Először az adott okott a gyanakodásra Sun fiókja kapcsán, hogy a tevékenységének – posztok mennyisége, tartalmi jellege, egyebek – bármiféle változása nélkül az elmúlt 30 napban óriást növekedett, napi 4400-7400, átlagosan 5050 új követővel bővülve.

Ezzel szemben a napi 20%-al többet posztoló Buterin napi nagyjából kétszáz, átlagosan pedig napi 70 új követőt ért el a vizsgált időszak alatt.

Beszédes az is, ha összevetük a két kripto-vezér Twitter fiókjainak létrehozási dátumát, az eddigi posztok- és like-ok számával.

Buterin

  • Létrehozás dátuma: 2011 Május
  • Követők száma: 880 000
  • Tweet-ek száma: 12 000

Sun

  • Létrehozás dátuma: 2017 Augusztus
  • Követők száma: 1,7 millió
  • Tweet-ek száma: 5200

Ahogy azt a Cryptoslate is megjegyzi, vagy Buterin különösen béna a marketingben – ami sokak szerint igaz – vagy Sun fiókjával nem stimmel valami. Ha mindez nem lenne elég, érdemes megnézi a követők számának alakulását grafikonon ábrázolva is:

Egészen 2018 októberéig (kékkel keretezett részei a grafikonnak) semmi különös nem tapasztalható, volt, hogy egy nap leforgása alatt vesztett 100 követőt, máskor ugyanennyi idő alatt nyert 500-at, ez az átlagos, organikus dinamikája egy nagy Twitter fióknak.

2018 Október 11-én azonban egyetlen éjszaka alatt 5700 új követőt szerzett, látszólag bármiféle racionális magyarázat nélkül. Majd ezt követően naponta ezrével zsebelte be az új érdeklődőket, ráadásul ne feledjük el, hogy a medvepiac kellős közepéről van szó, amikor a mainstream – tehát friss érdeklődést jelentő – figyelem szinte megszűnt létezni.

Voltak napok, amikor 18 000 új követőt szerzett egyetlen nap alatt, ahogy arra is volt példa, hogy a Twitter “hadjáratot” kezdett a kamu fiókok ellen, ekkor Sun követőtábora hirtelen 88 000-el csökkent, más kriptopénz kötődésű fiókokat viszont egyáltalán nem érintett az eset. Ezek a rendszertelenségek a fiók növekedésében arra engednek következtetni, hogy vásárolt, kamu követőkről van szó. Ha 2018 októberétől napi átlagosan 3000 követőt vásárolt, akkor mostanra az 1,7 milliónyi követőjéből legalább 970 000 kamu.

Miért fontos ez a TRX életében?

Nem ez az első alkalom, hogy a Tron, és elsősorban maga Sun kapcsán felmerül a csalás gyanúja, már a White Paper-ről is hallhattunk elgondolkodtató információkat, miszerint más projektek bemutatkozóiból lett összevágva. Egy Tesla elajándékozási akciója kapcsán is felmerült, hogy nem egészen tiszta az egész marketingfogás, ez csupán két példa a Tron körül az elmúlt két évben megjelent tucatnyi furcsaság közül.

Egyértelműen nem jelenthető ki, hogy a Tron, és maga a TRX nagy bajban lenne pusztán a vásárolt Twitter követők miatt. Azonban a piac ugyanúgy működik, mint egy kis közösség: ha valakire “rásütik”, hogy valami nem stimmel, akkor mindig is ferdén néznek mad az illetőre – esetünkben pedig az adott kriptopénzre. Egy ennyire nagy versennyel terhelt piacon pedig különösen nagy hátrány lehet, hogy a felhasználók – még kriptopénz mércével mérve is – bizonytalanok.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img