Annyira azért nem hoztak jól az IEO-k

spot_img

Az utóbbi időben azzal, hogy az ICO láz lecsengett és az STO-k csak bejegyzett befektetőknek érhetőek el, szárnyra kaptak az IEO-k, vagyis az initial exchange offering-ek. Ezt a tőkeemelési formát a kriptotőzsdék dolgozták ki: nagyban hasonlít az ICO-ra, azzal a különbséggel, hogy egy-egy tőzsde kiválaszt és felkarol egy induló projektet, aminek felületet biztosít. A projekt részesül a tőzsde eléréséből, a marketingből és egy relative megbízható adásvételi felületet is kap az adott kriptotőzsdétől.

A vásárló számára egy kriptotőzsde neve biztosítékot jelent, hogy a projekt nem scam – vagy legalábbis sokkal kisebb valószínűséggel az. Emellett a vétel általában a tőzsde natív tokenjében folyik, ezzel növelve pl. a Binance esetében a BNB iránti igényt.

Felmerül a kérdés, az IEO-k milyen hozamot tudtak hozni? Elérték-e az ICO spekulánsok által kitűzött 10X, 100X nyereséget, amit a 2017-es csúcsidőszakban is reális volt? A Longhash kutatása ennek ment utána, lássuk az eredményüket.

A Longhash azokat a coinokat vizsgálta, amik 2019 első félévében folytattak IEO-t és még szeptember 2-án kereskedhető kriptopénzekkel rendelkeztek. Az árfolyamokat amerikai dollárban számolták és azokat az IEO tokeneket kihagyták, amit 0,000001 dollár alatt dobtak piacra. Így jött össze 77 darab projekt és IEO.

A 77 darab IEO token kétharmada a kereskedés beindulása után veszített értékéből: a medián hozam negatív volt, -81,4% -os.

„a medián a sorba rendezett adatok közül a középső érték; vagy másképpen: a medián az az érték, amely a sorba rendezett adatokat két egyenlő részre osztja” – wiki

A szám nagyon rossz, de a valós helyzet ennél is rosszabb, hiszen csak azok a tokenek kerültek be a számolásba, amiket még mindig aktívan trédelnek – az időközben megbukott, csődbement projektekkel nem számoltak.

Ott van azért a projektek egyharmada, amik pozitív hozammal bírtak. Azonban ezek is messze elmaradtak a híres holdra szállástól. A médián pozitív hozam 64% volt. Az átlagos pozitív ROI 178% volt, de ezt néhány kiugróan sikeres projekt hozza össze. A pozitív hozamú IEO-k túlnyomó többsége a duplázást sem tudta elérni.

A Bitcoin idei pályájával összehasonlítva mindössze 4 IEO tudott jobb eredményt produkálni, mint a legnagyobb kriptopénz.

Azzal kapcsolatban, hogy melyik tőzsde teljesített a legjobban, kevés kétségünk lehet: 203%-os medián ROI-val a Binance vezet, eddig mind a négy általa vezetett IEO nyereséges. A rangsor itt látható:

Sikerült már elcsípned egy IEO-t? Nyereséges voltál vele? Tapasztalataidról szívesen olvasunk a kommentmezőben.

A Binance IEO tokenjei gyakran szóba kerülnek a Discord szerverünkön is. Csatlakozz a legnagyobb hazai kriptós közösséghez, ha még nem tetted meg.

/LONGHASH/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img