SEC vezér: haladunk a bitcoin ETF felé, de még rengeteg a teendő

spot_img

A SEC, vagyis az amerikai tőzsdefelügyelet egyik legnagyobb aggálya egy bitcoin ETF (Exchange Traded Fund) kapcsán az árfolyammainpuláció, egy olyan “kifogás”, ami nem minden valóságalap nélküli. Egy nemrég adott interjújában Jay Clayton úgy fogalmazott, hogy “eléggé aggódik” a bitcoin ETF-ek gondolata miatt, bár “közeledünk”, ám azt is hozzátette, hogy még sok munka van hátra.

Az árfolyammanipuláción túl Clayton egy nehezen értelmezhető aggodalmával is előállt, úgy látja, hogy “nem biztosított”, hogy valóban birtokolhatják, pontosabban “megőrzésbe helyezhetik” a megvásárolt kriptopénzeket. Főként az árfolyammanipuláció kapcsán azért merülnek fel kétségei a kriptopénzek világában, mert “nagyban szabályozatlan” platformokról van szó véleménye szerint, utalva ezzel a kriptopénztőzsdékre.

Egy remek összefoglaló arról, hogy mi is az ETF.

Nem ez az első alkalom, hogy Clayton kritikus hangot üt meg a kriptopénz piaccal, tavaly az ICO-kat ostorozta, mondván, hogy szinte semmiféle szabályozásnak nem felelnek meg, semmiféle “védelmet” nem nyújtanak a befektetőknek, majd azt mondják, hogy ez így teljesen rendben van, pusztán azért, mert ez egy új technológia.

Csupán hetekkel azelőtt olvashatjuk a SEC vezető szavait, hogy két bitcoin ETF kérelem kapcsán is dönteniük kell. Az egyik a Bitwise Asset Management-től érkezett, akik tavaly, és idén is számos jelentést tettek közzé azzal a céllal, hogy meggyőzzék a SEC-et: kellően érett már egy ETF-hez a piac.

A másik, elbírálásra váró igényt a VanEck/SolidX névre keresztelt szolgáltató páros nyújtotta be még 2018 szeptemberében, sokáig úgy tűnt, hogy ez a legesélyesebb “versenyző” a kérelmek pozitív elbírásálásra. Ahogy a már említett igények kapcsán, itt is idén október 18-ig kell döntenie a SEC-nek.

A helyzetre jellemző, hogy a VanEck/SolidX egyszer már feladta a harcot, és visszavonta igényét, éppen a nemrég történt nagy kormányzati leállás során, azonban azóta újra beadták. Mindeközben “kerülőutakkal” is próbálkozik a VanEck, és a SolidX is, például a bitcoin alapjuk részvényeinek értékesítésével kizárólag tőkealapok, és bankok számára, kiskereskedelmi befektetőknek viszont nem, így elérve a mentességet a SEC szigorú szabályozása alól.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img