Óriási Stellar airdrop és ami mögötte van

spot_img

A Stellar Development Foundation (SDF) új, és a bevezetéskor megvalósítottnál lényegesen nagyobb XLM aidrop-ra készül, mintegy 120 millió dollár értékű kriptopénzt osztogatnak el a Keybase – egy chat plaform – felhasználói között. Egészen pontosan két milliárd XLM-ről van szó, amit a Keybase 300 000 aktív felhasználója fog megkapni, havonta százmilliónyi csomagokban.

Az SDF vezetője, Denelle Dixon szerint “soknak tűnhet” az airdrop mennyisége, viszont ha egy húsz hónapos periódus fényében vizsgáljuk, akkor “máris több racionalitása van”. Azt is hozzátette, hogy ez egyfajta befektetés a Keybase-be, és különösen annak felhasználóiba, akik nem igazán tartoznak a kripto rajongók táborába.

Az airdropon keresztül megismerhetik a kriptopénzek használatát, és elsősorban természetesen magát a Stellart, pontosan ez a projekt elsődleges célja. Nem mellesleg a Keybase-től sem áll túl távol a kriptopénzek világa, hiszen a népszerű chat rendszer, a Slack, és például a WhatsApp titkosított alternatívájáról van szó.

Ahogy az a kriptopénzekre általában jellemző, komoly aránytalanság áll fenn az XLM tárcák tartalmát illetően, a top 100 tárcában van a teljes XLM mennyiség 98,5%-a, erőteljes centralizáció a decentralizációban, talán ezen is segíthet a mostani – hatalmas – airdrop.

A Stellar nem mellesleg a Ripple, pontosabban az XRP versenytársa, ha ezt a projektet sok kritika éri a túlzottan centralizált – pontosabban nem decentralizált – jellemzői miatt, akkor a Stellar-nak valóban sokat kell tennie azért, hogy – legalább – ebben megpróbálja megelőzni a nagy riválist.

A teljes XRP mennyiség 60%-át birtokolja a mögöttes cég, a Ripple.

Hatha az árfolyamra?

Egy kriptopénz ingyenes osztogatása minden bizonnyal nem hat az árfolyamra, legrosszabb esetben esésnek indulhat, hiszen túlkínálat jelenhet meg a piacon. Hosszútávon kell azonban gondolkodnunk, ha valóban sikerül 300 000 új felhasználóval megismertetnie a Stellar-nak a kriptopénzét, és – valóban – sikeres, tényleges használaton alapuló együttműködést alakít ki Keybase-el, azzal apró, de fontos lépést tesz a globális terjedés, és ismertség érdekében.

Ez az egy projekt önmagában nem lesz hatással az árfolyamra, azonban ha a Stellar következetesen “lépkedve” alakít ki ilyen, és ezekhez hasonló együttműödéseket, az hosszútávon jótékony hatással lehet a projekt egészére.

Az XLM árfolyama 2015 januárjától 2019 szeptemberéig.

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img