Francia gazdasági miniszter: nem engedjük a Libra-t

spot_img

Ahogy arról többször is beszámoltunk, a Facebook tervezett stablecoinja, a Libra óriási ellenállásba ütközik a világ különböző kormányaitól, elsősorban természetesen gazdasági, és pénzügyi szervezetektől, minisztériumoktól, az USA esetében a FED-től. Az országonkénti “kifogások”, a pontos érvek, és ellenérvek persze a szürke sok-sok árnyalatát mutatják, mégis úgy tűnik: az emberiség jó 20%-át felölelő platform saját pénzzel kapcsolatos tervei egyenesen riasztóak a kormányok számára.

A legfrissebb “csapást”, legalábbis markáns szóbeli figyelmeztetést az EU egyik vezető állama, Franciaország mérte a még csak el sem indult kriptopénzre, Bruno Le Maire (képünkön) az ország gazdasági- és pénzügyminisztere megfogalmazása szerint:

“Szeretném, ha ez teljesen világos lenne: ilyen feltételek mellett nem engedhetjük meg a Libra fejlesztését Európában.”

Még csak nem is a nemzetközi kriptopénz-média, hanem a mainstream médiában az egyik meghatározó ügynökségnek tartott AFP számolt be a miniszter szavairól elsőként. Az sajnos nem derült ki Maire szavaiból, hogy pontosan mit ért a “feltételeken”, bár könnyen lehet, hogy csupán egy szófordulatról van szó, és a Libra alapkoncepcióját tartja elfogadhatatlannak.

Az mindenesetre biztos, hogy nem egy kutyafuttában, netán a még politikai felsővezetők esetében is elő-elő forduló hirtelen felindulásból tett nyilatkozatról van szó, ezek a szavak ugyanis a rangos Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) konferencián hangzottak el.

Jól érzékelteti a Libra-t érő kritikák mennyiségét, és minőségét, hogy legutóbb éppen tegnap jelentette be a svájci Swiss Financial Market Supervisory Authority (FINMA), hogy a Libra a pénzpiacok infrastruktúrális szabályozása, illetve további – meg nem nevezett – regulák alá fog esni. A Libra ez utóbbi kitételt úgy tűnik elfogadta, igyekszik megkapni a svájci engedélyt.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img