Akik nagyon sokat buktak

spot_img

Mi történt azokkal az emberekkel, akik a 2017-es év végi felfutás idején nem pusztán mindenüket feltették a bitcoin emelkedésére, de kölcsönöket is vettek fel emiatt? Ennek járt után a MEL Magazine, ebből szemezgetünk.

Tavlay Kenya subredditjén tűnt fel egy bejegyzés egy magát kripto milliomosnak kikiáltó felhasználótól: /u/soundsoviel elmesélte, hogy stabil állása volt egy bankban valahol Európában, amikor 2016-ban egy kollégája mesélt neki az Ethereumról, amibe vakon befektette szinte minden félretett pénzét.

De szerencséje volt, jó időben szállt be, sőt egy évvel később ismét szerencsésen nyúlt az EOS-hoz. Sikerült megszázszorozni a pénzét és milliomossá vált – dollárban. Bár igyekezett titokban tartani, miután megtudták, hogy millliomos, emberünkre rászállt a család és rászálltak a barátok egy kis kölcsön reményében. Egy idő után elveszítette az ellenőrzést a kölcsönök felett, majd ahogy az lenni szokott, azóta sem fizette vissza senki a kölcsönvett pénzeket.

Pár balul sült befektetés után következett a kijózanító 2018, amikor a bitcoin és az altcoinok is óriásit veszítettek az értékükből. Egy roppant stresszes időszak után a szüleit sem tudta már támogatni. Ezután elhagyta az országot, hogy Kenyába költözzön, ahonan egy gettó kocsmájából írta a posztját. Örült, hogy „60 centes söröket ihat” és többé nem stresszel a pénzen.

Itt vagyok a világ legszegényebb emberei közt és boldogabb vagyok, mint valaha. Sokkal jobban érzem magam, mint azzal a sok pénzzel.”

Bár soundsoviel elvesztette szinte az összes pénzét, ő még mindig a szerencsésebbek közé tartozott: egy másik reddit felhasználó, Cryptohomie az /r/CryptoCurrency subon mutatta meg az adósság visszafizetési menetrendjét. A 32 éves Abu Dhabi-ban élő férfinek még három és fél évig kell havonta 8000 dollárt fizetnie. A 400 000 dolláros kölcsön számára azt jelenti, hogy még három és fél évig a fizetésének túlnyomó része a visszafizetésre fog elmenni. Egy ausztrál tévé megkeresésére elmondta, hogy a buborék csúcsán, EOS-ba, NEO-ba, Litecoinba és Ethereumba fektetett, mert abban reménykedett, hogy azok lesznek a következő bitcoinok.

Ez volt az első spekulatív befektetésem. 32 évesen még nem voltak komoly kötelezettségeim, mint a számlák, a gyerek és család és így túl sok rizikót vállaltam.”

Létezik még néhány törölt reddit felhasználó, aki után csak a megírt bejegyzések maradtak. Többen voltak akik 2017 év végén hat számjegyű (dollár)kölcsönöket vettek fel, vagy saját, esetleg családjuk házára vettek fel jelzálogot. Még egy évvel ezelőtt is volt egy bejegyzés a legnagyobb kriptós subredditen, amiben valaki az édesanyja házának elzálogosításával 250 000 dollárhoz jutott. Ezt a 10 000 alatti beeséskor bitcoinra költötte. Csak remélni tudjuk, hogy az idei 13 000 dolláros csúcson sikerült eladnia – bár hírt nem adott magáról.

A kriptopénzek még mindig magas kockázatú spekulatív eszközök. Ne kockáztass olyan mennyiségű pénzt, aminek az elvesztése komoly kihatással lenne az életedre. Kölcsönt se vegyél fel erre.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img