Óvatosan a Bitcoin cím QR kód generátorokkal!

spot_img

A ZenGo kriptopénz tárca fejlesztő hívta fel a figyelmet arra, hogy bizony nagy baj van egy gyakran használt eszközzel a kriptopénzek területén. Ez nem más, mint a QR kód generátor, ha egyszerűsíteni szeretnénk a tranzakcióink menetét, akkor egyszerűen megadjuk egy ilyen – ingyenes – szolgáltatás felültén a címet, – akár még egy előre meghatározott, tranzaktálható összeget is – pillanatok alatt elkészül egy QR kód, amit bátran használhatunk.

Vagy talán mégsem szerencsés olyan bátran használni…

Ugyanis mint kiderült riasztó arányban vannak csaló szolgáltatók ezen a területen, a kutatás szerint ötből négy eszköznek egész egyszerűen az a célja, hogy egy hamis QR kódot adjon számunkra, pontosabban egy olyat, amiben a csalók tárcája van megadva, ha valaki tranzaktál “számunkra”, akkor hozzájuk érkezik meg az adott BTC – vagy más kriptopénz összeg.

Egészen pontosan a Google első 5 találatából A “Bitcoin QR generator” kulcsszóra 4 csalást szolgál.

Az egyik vizsgált címen mintegy húszezer dollárnyi eltulajdonított BTC gyűlt össze, azonban ez minden bizonnyal csak a jéghegy csúcsa, hiszen a csalók nyilván gyakran változtatják a címet, amit munkájukhoz használnak.

Hogyan kerülhetjük el a csalást?

Az ilyesfajta csalás elkerülése roppant egyszerű:

  • készíttessük el QR kódunkat,
  • olvassuk ki a QR kódot,
  • ha a saját tárcánk címét látjuk, akkor nyugodtak lehetünk.

Ha azonban egy másik, ismeretlen tárca címe jelenik meg, akkor biztosak lehetünk abban, hogy – majdnem – csalás áldozatai lettünk, így keresnünk kell egy másik, megbízható szolgáltatót.

De figyelem!

Egyes oldalak még a vágólapra is másolják a saját címüket, hogy ha kiolvassuk a QR kódot, és összevetjük azzal, amit “kimásoltunk”, akkor egyezést fogunk látni. Egy tárca címe hosszú, sokan lusták rendesen áttekinteni. Pedig az egyetlen módja annak, hogy elkerüljük a csalást az, hogy ha gondosan áttekintjük, ellenőrizzük a címet, majd kiolvassuk a QR kódot, ha egyezést látunk, akkor minden rendben, ha nem, akkor viszont más szolgáltatást kell keresnünk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img