600 000 új ASIC a Bitcoin szolgálatában

Megosztom

A BTC.com bányász társulás adatai szerint újabb rekordot ért el a Bitcoin bányászat összesített számítási kapacitása, köszönhetően annak, hogy mintegy 600 000 új ASIC, vagyis specifikusan a feladatra gyártott bányagép lett telepítve az elmúlt hónapok során.

A jelenlegi hash érték 85 exahash másodpercenként (85 EH/s), de nem ez az egyetlen kulcs paraméter a Bitcoin rendszerében, ami nagyot emelkedett, ezzel párhuzamosan a difficulty is mintegy 60%-al nőtt. Az alábbi két ábrán, melyek a hash rátát, és a difficulty-t mutatják be jól látszik, hogy 2018 végén a hash ráta jelentős visszaesést produkált, majd hamar ismét növekedésnek indult, a difficulty viszont szinte töretlenül növekszik 2010 óta.

Bitcoin has ráta 2009-2019
Bitcoin difficulty 2009-2019 (logaritmikus skála)

A nyár során több új ASIC (Application Specific Integrated Circuit) is megjelent, ezek átlagos hash értéke 55 tera hash másodpercenként. A BTC.com becslése, miszerint 600 000 új gép állhatott szolgálatba az elmúlt három hónap során egy egyszerű számításból jön, a növekményt a totál hash értékben (35 EH/s) osztották el az új modellek átlagos hash értékével (55 TH/s), ha ellenőrizzük figyelembe véve azt, hogy 1 EH/s = 1 millió TH/s, akkor jól látszik, hogy:

35 000 000 / 55 = 636 363

Ahogy arra a Coindesk összefoglalójában rámutat, ezek a gépek 1500, és 2000 dollár közötti áron mozognak, így a meghatározó gyártók (Bitmain, InnoSilicon, Canaan) hozzávetőlegesen egymilliárd dollárt kereshettek az elmúlt három hónap során 600 000 gép eladásával.

A növekvő hash ráta összefügg az év első felében kezdődött BTC áremelkedéssel, ez magával hozta a nagyobb érdeklődést a terület iránt. Ráadásul Kína dél-nyugati részén esős volt a nyár, így a vízerőművek nem szenvedtek hiányt “erőforrásból”, ez szintén kedvez a bányáknak, Szibériában is a Bitcoin szolgálatába állt egy jelentős vízerőmű, amit még a hidegháború alatt építettek, ez akár 10%-át is adhatja a teljes hálózatnak.

A becslések szerint a 100 EH/s értéket még idén, az év végén elérhetjük.

Megosztom

Vásárolj a nagyobb kriptopénzekből a CoinMixed.eu-n, ha

  • - forintod vagy euród van
  • - banki átutalással szeretnél fizetni
  • - szükséged van magyar kezelőfelületre vagy ügyfélszolgálatra
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez
Powered by Coinmixed logo

Vásárolj a legtöbb kriptopénzből a Binance-en, ha

  • - bankkártyával szeretnél fizetni
  • - nem probléma az angol nyelvtudás
  • - kereskedni akarsz a coinokkal
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel