Libra vs. 25 központi bank találkozó Bázelben

spot_img

A Financial Times hírei szerint a mai napon találkoznak Bázelben, a Nemzetközi Fizetések Bankja nemzetközi fizetésekkel és piaci infrastruktúrával foglalkozó bizottsági ülésének keretében, 25 nemzetközi központi bank és a Libra projekt képviselői, hogy megvitassák a tervezett fizetőeszköz kockázatait a pénzügyi stabilitásra nézve. Időközben az FT-re hivatkozva a Guardian is beszámolt az eseményről.

Az eredeti cikk címében szolidan csak a Facebook “grillezésének” (égetésének?) titulálják az eseményt, melyen a Libra stabilcoin júniusi bejelentése óta először találkoznak a projekt mögött álló egyesült szakemberei nemzetközi döntéshozókkal. Az EU pénzügyminisztereinek néhány nappal ezelőtti, Helsinkiben tartott találkozóján a francia pénzügyminiszter kijelentette, hogy nem engedhetik a Libra fejlesztését és kibocsátását, mert veszélyt jelent a pénzügyi stabilitásra. Még aznap a német parlamentben is elhangzott, hogy a kormány blokkolni fogja a Librához hasonló projektek engedélyezését.

A Libra Egyesület változatlanul 2020 második félévi indulást kommunikál, szerintük addigra elhárulnak a szabályozói aggályok is, mivel sem a Facebook, sem a többi résztvevő nemzetközi nagyvállalat nem fog új pénzt előállítani. A stabilcoin biztosított, szabályozott letétben tárolt valutafedezettel rendelkezik, így nem jelent konkurenciát a központi bankoknak. Az óriási potenciális elérés miatt vannak ennyire betojva a bankárok, ugyanis százmilliók “szokhatnak” rá, hogy teljes pénzügyi életüket kedvenc alkalamzásaikban éljék (lásd kínai WeChat, melyről a napokban írtunk).

Itt a Facebook pénze: Libra

A Nemzetközi Fizetések Bankjáról nem most hallunk először kriptopénzekkel kapcsolatban. Tavaly ezt írtuk a szervezetről: “A világ legrégebbi, jelenleg is működő nemzetközi pénzügyi szervezete, a Nemzetközi Fizetések Bankja (Bank for International Settlements, BIS), a központi bankok központi bankja által kiadott 24 oldalas jelentés három fő okot azonosított, amely miatt szerintük a kriptopénzek nem fognak működni, mint nemzetközi cserealap a globális gazdaságban. Márciusban a BIS már elutasította a jegybanki kriptók ötletét is, szerintük komolyabb kutatásokra van szükség, hogy felmérjék ezek potenciális hatásait a nemzetközi pénzügyi rendszer stabilitására nézve. A jelentés végén azonban a blokklánc technológia és az okosszerződések jelentőségét vázolják a nemzetközi kereskedelemi ügyletek finanszírozásában.”

Ahhoz képest, hogy nem fognak működni a kriptopénzek, az eltelt egy évben Kína már béta fázisba jutott a jegybanki kriptójával, mely miatt a nyugati államok is lépéskényszerbe kerültek, Libra ide vagy oda:

A központi bankok digitális pénzei hamarabb jöhetnek, mint hinnénk

Sajnos nem találtunk róla infót, hogy a BIS bizottsági ülését, az amerikai kongresszusi meghallgatásokhoz hasonlóan, élőben lehetne követni, mindenesetre a fejleményekről továbbra is beszámolunk a témában.

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img