Kína és a WeChat Pay – Problémás lesz a kriptopénzek világuralma

spot_img

Rögtön a közepébe is csapnék: Volt szerencsém augusztus második felében kettő hetet Kínában tölteni, és teljesen elképesztett a gyakran kínai Messengerként/Whatsappként emlegetett WeChat fizetési megoldásának elterjedtsége.

A kisboltban, a buszon, az eladó nélküli önműködő boltban, az automatáknál, a taxikban, az utcán gyümölcsöt áruló néninél de még az utcai koldusnál (!) is ott a WeChat Pay-es saját QR kódja, amit a vásárló leolvas, majd az összeg bepötyögése után egy másodpercen belül megjelenik a zöld pipa a sikeres fizetésről. Nincs papírpénz, nincs apró, nincs bankkártya fogdosása, csak a mindenkinél kézben lévő tepsi okostelefon van.

WeChat Pay és Alipay QR kódok egy Guizhou tartománybéli teás pultnál

A WeChat

Fejlesztője a Tencent technológiai óriás, a világ 8. legnagyobb kapitalizációjú vállalata, amely az internetes, üzenetküldési és fizetési szolgáltatások mellett letarolták a kínai mozgóképes és zenei streaminget, és ők a világ legnagyobb számítógépes játék fejlesztő cége is.

2011-es indulása óta egyszerű üzenetküldő alkalmazásból egymilliárd aktív felhasználóval rendelkező “szuperappá” fejlődött. Míg nyugaton a Whatsapp és a Messenger üzenetküldésre, hangüzenetek és konferenciahívások lebonyolítására alkalmas, a WeChatben mára nagyjából minden hétköznapi teendőnket el tudjuk intézni. Pénzt küldhetünk ismerőseinknek, számlákat fizethetünk, jókékonykodhatunk, ételt és taxit (kínai Uber) rendelhetünk, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Az összes szolgáltatáshoz a WeChat Pay tárcánk tartalmát használjuk.

A WeChat Pay

Az út végefelé rájöttem arra is, hogy az fizetési funkcionalitás legprofibb eleme a pénzcsörgés, ami a beérkező tranzakciókat kíséri. Élmény hallgatni, hogy dől a lé.

A fizetési funkcionalitás tehát csak egy a WeChat számos szolgáltatása közül, mely az utóbbi néhány évben óriási adopciós ugráson ment keresztül. 5 éve jártam utoljára Kínában, azóta még sokkal több ember (értsd mindenki, mindenhol) nyomogatja folyamatosan az óriási méretű telefonját, és az akkor tapasztaltakkal ellentétben ma már a készpénz helyett a WeChat Pay a preferált fizetési mód az 1,3 milliárd lakosú országban. Minden felhasználónak egy kínai bankszámlát kell kötnie a tárcájához. Több bankszámla = több tárca. Külföldiként rövid tartózkodásr során emiatt sajnos esélytelen a használat, ráadásul valamiért a WeChat is kitiltott minket.

Megkérdeztem, hogy miért választják készpénz helyett egy technológiai cég megoldását. A következő válaszokat kaptam:

  • semmilyen bizalmi aggály nem merül fel a WeChattel szemben, a rendszer probléma nélkül működik
  • biztosan eredeti a pénz, amit kap
  • nem kell piszkos papírpénzt, érmét fogdosni
  • nem kell számolgatni
  • a telefon ellopása esetén online ki tudja vonni a pénzt a tárcából
  • “Neked miért nincs pénzed a WeChaten??!”

900 millió aktív felhasználó ért egyet a fentiekkel. Másik kérdés, hogy az appal az állampolgár egész élete megfigyelhető, de ebbe jelen fórumon nem érdemes bővebben belemenni. A pénzküldés ingyenes és villámgyors. Mutatok néhány helyet, ahol az appal lehetett (volna) fizetni:

Főleg a tömegközlekedési jegy vásárlási lehetősége mobillal, másfél másodperc alatt rész volt különösen fájdalmas a budapesti e-jegy körüli botrányos és szánalmas állapotok miatt. A vasútállomások és repülőterek váróiban mindenhol százával találunk masszírozó foteleket, amiket szintén csak QR kódos fizetéssel lehet használni. A tippem az, hogy egyre több helyen csak mobilos fizetéssel lehet majd egyes szolgáltatásokat igénybe venni, mert így mindenkinek sokkal praktikusabb.

A bitcoin potenciálja, hogy világpénzzé váljon

A két hetes kínai út előtt volt néhány napom Hong Kongban, ahol a nyugati megoldások egyelőre háborítatlanul futnak. Lehet VISA/MasterCard kártyával fizetni, az emberek Facebookot használnak, még a Revolut is tud hong kongi dollárt váltani. Igaz, hogy a nagy rohanásban nem kerestem kifejezetten, de egyetlen alkalommal sem találkoztam bitcoin ATM-mel vagy fizetési lehetőséggel.

Az egész út legkellemetlenebb felismerése számomra az volt, hogy a bitcoin egyhamar nem lesz világpénz, hiszen a kínai utcai árus nénit ugyan miért érdeklné a pénz mögötti ideólógia? Főleg úgy, hogy egész életében a meglévő rendszerben szocializálódott, aminek teljesen jól működött a pénze az évtizedek során. Neki annyi a lényeg, hogy ne kelljen aggódnia az appban csörgő jüan eredetisége miatt. Ezt pedig a Nagy Testvér örömmel garantálja neki.

Bitcoin ATM valahol Hong Kongban

Még kriptós körökben is nagy a vita azon, hogy a bitcoin útja a világpénzzé válás felé vezet-e, és ha igen, milyen kitérőkkel. A személyes véleményem 2017-2018 során az volt, hogy a globális értéktároló szerepkör fog átalakulni, és ha máshogy nem, hát második rétegű megoldások segítségével jutunk el egy mindenhol elfogadott, akár a helyi fiat pénzekkel párhuzamosan működő világpénzig.

Mostanra úgy látom, hogy bitcoin és a kriptopénzek egy új befektetési eszközosztállyá léptek elő, egyfajta modern arannyá, amelyek a tájékozottak számára óriási lehetőséget jelentenek, de nem jutnak el mindenkihez. Ugyan olcsóvá teszik a nagyösszegű nemzetközi utalásokat, de a következő évtizedben nem valószínű, hogy ember-ember közötti mindennapi fizetéseket bonyolítanak majd világszerte. Átdobhatom Revoluton a póker beszállóját a cimborámnak forintban vagy euróban, akkor miért faragnám le a véges bitcoinjaim mennyiségét?

Libra és társai nyugaton

A Libra (Calibra tárca) és a WeChat Pay között az a komoly különbség, hogy a fizetéseket tekintve hasonló funkcionalitással rendelkező nyugati verzió egy állam pénze helyett több ország valutáinak árfolyamából átlagolt stabilcoint használja majd (ha engedik neki). Nem véletlen, hogy az amerikai hatóságok mellett az európai országok egy része is hisztizik miatta. Egy világcégek által fenntartott hálózaton futó fizetési szolgáltatás felhasználóbarát, a 21. századra optimalizált használattal óriási népszerűségre tehet szert világszerte. A bitcoinnak hol lesz helye ebben a forgatókönyvben?

Miért nincs még mindig elterjedt, üzenetküldő alkalmazásba integrált pénzküldési szolgáltatás a világ nyugati felén? Ahogy a Librával kapcsolatos bejegyzéseinkben minden alkalommal előkerül, rengeteg szabályozói akadályt kell leküzdenie a cégeknek. Kínában ez a probléma nem állt fenn, mivel a Tencent szoros kapcsolatban áll az állampárttal, a fejlesztések a rendszer érdekeit szolgálják.

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img