Itt a Facebook pénze: Libra

spot_img

Lerántották a leplet a Facebook készülő kriptopénzéről: a Libra nevet kapta, a tárcája pedig a  Calibra néven fut majd. A tervek szerint 2020-ban lép piacra, addig még folynak a fejlesztések és az egyeztetések.

Összefoglaljuk azt, amit eddig tudunk:

A kriptopénzt alacsony volatilitásúnak jelölték meg, ami mögött egy kosár pénzügyi eszköz, valuták és államkötvények is állni fognak. Vagyis lehet majd árfolyama, de úgy tűnik, inkább egy devizához hasonló ingadozásra számíthatunk. Jelenleg úgy tudjuk, hogy négy fiat pénz – amerikai dollár, euró, angol font és a japán jen értékéből vezetik majd le az értékét.

A Libra csak egy darabja a teljes képnek: egy egész infrastruktúra fog kiépüli a Facebooktól függetlenül. A Libra és az ökoszisztéma felett a genfi székhelyű Libra Association, egy non-profit szervezet fog ellenőrzést gyakorolni. Ezt 28 tag alkotja és a bejelentés szerint függetlenül működnek majd a Facebook-tól. Olyan óriási szereplők is benne vannak, mint a Visa, Mastercard, PayPal és az Uber.

Mindegyik Libra Association tag egy validáló csomópontot kap a hálózatban (validating node), ehhez pedig 10 milliós minimális jövőbeli befektetési kötelezettség párosul a részükről.

A Facebook a fejlődő országok számára szeretné elérhető tenni a digitális pénzügyi szolgáltatásokat, erre kommunikációjukban is kiemelt hangsúlyt fektetnek. 1,7 milliárd ember nem jut bankszámlához a világban, a Calibra termékekkel viszont olyan egyszerű lesz utalni, fogadni és tárolni, mint egy üzenetet küldeni.

A hálózat egy Proof-of-Stake alapú konszenzusrendszerrel működik majd. A belépési küszöb már most elég magas, kb. évi 280 000 dollárba kerülhet egy csomópontot futtatni.

A Facebook folyamatosan szeretne kikerülni az előtérből. Tervei szerint öt év múlva már egy „permissionless”, vagyis engedélyhez nem kötött, nyílt hálózatra sikerül fejleszteni a jelenlegi rendszert. Emiatt sem kell majd egy Facebook által birtokolt app vagy tárca a Libra kezeléséhez: a blokklánc technolgóia miatt a tranzakciók a rá épülő szolgáltatásoktól függetlenül is végbemennek majd.

A 2020-as megjelenéskor a Messenger, a WhatsApp és valószínűleg az Instagramon keresztül is elérhető lesz a Libra és annak kezelése.

A blokklánc nyílt forráskódú lesz, Apache 2.0 licenccel. Vagyis bárki dolgozhat vele és különböző szolgáltatásokat fejleszthet . A Libra Association az egyes kifejlesztett szolgáltatások (pl. valaki megalkot egy váltót vagy tőzsdét) szabályozási kérdéseivel nem foglalkozik, azt meghagyja a készítő, ill. az adott állam felelősségi körében.

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img