Kraken bug: kétezer dollárral olcsóbban vehettünk, kétezerrel drágábban adhattunk el BTC-t

spot_img

Az 56. legnagyobb kriptopénztőzsde, a Kraken kellemetlen szoftverhibával nézett szembe még szeptember 13-án, egyes felhasználók mintegy kétezer dollárral alacsonyabb áron vásárolhattak bitcoint a piaci árhoz képest, illetve ugyanennyivel magasabb áron értékesíthették bitcoinjaikat a piactéren.

Egy egész napot kellett várni, mire valamiféle magyarázattal állt elő a szolgáltatás, de végül megjelent egy tweet, amiből megtudhattuk, hogy egy új order típus bevezetése közben merült fel a probléma. A közlemény szerint az ajánlati könyv, vagyis az eladási- és vételi utasításokat soroló jegyzék rossz oldalával párosította az egyes ügyleteket a rendszer, ez okozta a problémát.

1/3 Yesterday a test of an unreleased advanced order type encountered a bug which resulted in the order’s prices being matched against the wrong side of the book. Some clients bought from the tester at $8000 and others sold at $12000 without clearing the intervening liquidity.

Azt is megtudhattuk, hogy a stop megbízások helyes áron lettek teljesítve, aki pedig bármilyen anomáliát tapasztalt, az „nyújtson be egy hibajegyet”. Jesse Powel CEO szerint ezerszer lett tesztelve a most problémát okozott új funkció mind humán, mind automatizált kísérletek során, de minden problémára „egyszerűen nem lehet felkészülni”.

A cég szóvivője szerint a stop utasítások a megfelelő pillanatban reagáltak, más megbízások pedig rendben teljesültek.

Bár nem minden részlet világos az eset kapcsán, úgy tűnik keveseknél jelent meg a hiba, még kevesebben éltek vissza a lehetőséggel. Sőt, az egyik forrás szerint mindösszesen egyetlen egy felhazsnáló volt, aki “valótlan” áron vásárolt.

Mi a teendő ilyen esetben?

A Kraken minden bizonnyal hibázott azzal, hogy csak hosszú órákkal, sőt, bő egy nappal később reagált, felmerül azonban a kérdés, hogy miben áll a felhasználó felelőssége. Sokan bizonyára örömmel kihasználnak egy kínálkozó lehetőséget arra, hogy olcsóbban vegyenek meg valamit, vagy drágábban adjanak el, a helyzet azonban az, hogy a helyes eljárás a szolgáltató mielőbbi értesítése.

Egyszer-egyszer – minimális – haszonnal járhat ugyan számunkra a helyzet kihasználása, hosszútávon azonban mi magunk is abban vagyunk érdekeltek, hogy egy adott szolálgtatónál – és általában a piacon – minden zavartalanul, és tisztességesen működjön.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img