A Coinbase listázás várományosai II.: Filecoin

spot_img

Folytatjuk sorozatunkat, melyben bemutatjuk azokat a kriptopénzeket, melyek lehet, hogy felkerülnek a Coinbase kínálatába, a nemrég megjelent, meglehetősen bizonytalan bejelentés nyomán. Sorozatunk első részében a Chiacoint-t mutattuk be, most megyünk tovább, egy hasonló megközelítésű, ám nem kevésbé kezdetleges projetktről lesz szó: íme a Filecoin.

Szintén a szabad tárterület kerül fókuszba, ahogy a Chiacoin, és számos további blokklánc-projekt esetében, a környezetvédelemre nagy hangsúlyt fektető Chia-val szemben itt viszont használja is valamire a rendszer a használaton kívüli kapacitást: mások adatait helyezi el nálunk.

(Szinte) még nem is létező kriptopénzek felvételét vizsgálja a Coinbase

A jutalmazás is természetesen ezért történik, filecoint érdemel az, aki a rendszer szolgáltatába állítja tárhelyét. Arra a kérdésre, hogy ez miért is jó valakinek, a Filecoin válasza természetes az, hogy a filecoinjainkat a jövőben számos kriptopénztőzsdén, és váltón cserélhetjük a vezető kriptopénzek valamelyikére, legyen az bitcoin, vagy akár ethereum. Sőt, azt is hozzáteszik, hogy akár közvetlenül USD-re is cseréletjük, hogy pontosan mikor, és pontosan hol, az nem derül ki a bemutatkozásból.

Külön érdekesség, hogy a CoinMarketCap jelenleg nem rendelkezik információval arról, hogy mekkora a kriptopénz tőkeértéke, ahogy a forgalomban lévő mennyiség is rejtély. Az viszont kiderül, hogy jelenleg 3,5 USD az ára, a cikkünk születését megelőző 24 órában pedig 4 511 235 USD, vagyis 576,61 BTC volt a kereskedési volumene.

A filecoin árfolyama az elmúlt két év során, a 2017 végén indult alt season jól látszik, ahogy az is, hogy idén júniusban is volt egy kisebb felfutása.

 

A nyers tárolás és tárhelyért fizetés modellen túl szofisztikáltabb megoldást is kívál a Filecoin, egyfajta licitrendszerben versenghetnek a “bányászok”, azaz a szabad tárhely kapacitással rendelkezők a tárhelyet kereső keresleti oldal kegyeiért, így ígéretük szerint biztosak lehetünk abban, hogy a lehető legjobb árat kapjuk, ha jelentős mennyiségű adatot kell elhelyeznünk.

A Filecoin bemutatkozó videója.

A 2017 júliusában megjelent Filecoin White Paper itt tekinthető meg, a Chiacoin bemutatkozó anyagához képest kevésbé szofisztikált, ám rendezettnek, átgondoltnak hat. A következő, újítónak szánt, a rendszert meghatározó fogalmakat vezeti be:

  • Decentralised Storage Network (DSN): a szabad tárhellyel rendelkező, független “szolgáltatókból” felépülő hálózat.
  • Proof-of-Storage: A rendszer fontos eleme, ezzel bizonyíthatják a tárhely tulajdonosok, hogy valóban elhelyezték a megbízó adatait tárhelyükön.
  • Proof-of-Spacetime: Ezzel a fogalommal pedig azt bizonyíthatják a tárhely tulajdonosok, hogy meghatározott időn keresztül tárolták a megbízó adatait.

Jelenleg négy kriptopénztőzsdén kapható, ezek a TOKOK, a Bitforex, az LBank, és a gate.io. Ha valóban felkerül a Coinbase kínálatára, akkor a korábbi tapasztalatok alapján akár jelentős árfolyamnövekedésen is keresztülmehet, hiszen milliónyi új felhasználó kapja meg a lehetőséget, hogy filecoint vásároljon.

Azt is látni kell azonban, hogy ez az előbbi hatás folyamatosan “erodálódik”, egyenes arányban a Coinbase-en elérhető kriptopénzek számával, hiszen minél nagyobb a kínálat, annál kisebb figyelmet kap egy-egy projekt.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img