Piaci manipuláció miatt perlik a Tether-t

spot_img

Nincs könnyű éve a Tethernek, az USDT, a legnépszerűbb dollár alapú stabilcoint működtető és kibocsátó vállalatnak. 2019-ben már New York állam főügyésze indított vizsgálatot a Bitfinex és a Tether közti gyanús pénzmozgások kapcsán (egyelőre eredménytelenül), most pedig egy újabb eljárást kaptak a nyakukba.

Ezúttal a Roche-Freedman LLP által kezdeményezett csoportos perben kell megvédeniük magukat. Ez ugyanaz ügyvédi iroda, aki nyár végén elérte, hogy Craig Wright feladja bitcointartalékának felét és szellemi tulajdonjogának 50%-át is, amik Wright egykori partnerének örökösét illették.

Az ügyvédi iroda a csoportos perben minden olyan károsultat kíván képviselni, aki a 2017-es buborék során vagyoni károkat, veszteséget szenvedett. A RocheFreedman szerint a Tether volt a buborék fő okozója, így a Bitfinex és a Tether kárt okozott mindenkinek, aki a tőzsdéjén ill. a stabicoinját használva fektetett be kriptopénzekbe.

A Southern District of New York bírósága által kézhez kapott 100 oldalas panaszban úgy fogalmaznak, hogy

[a Tether és a Bitfinex] egy szofisztikált sémát használva eltérített egy egyébként diszruptív innovációt –a kriptopénzeket, és arra használta helyzetét, hogy befektetőket verjen át, részben pump-and-dump akciókat, részben pénzmosást végezzen. (…) A Tether és a Bifinex eltérő jogi entitásként elrejtette a szoros együttműködésüket, ami utat nyitott annak, hogy a kriptopénzek piacát azelőtt sosem látott hatékonysággal manipulálják.

Az eljárás megkezdése előtt a Bitfinex és a Tether már egy megelőző közleménnyel rukkolt elő, amiben figyelmeztettek, hogy megalapozatlan és ellenőrizetlen tanulmány, amiből az ügyvédek kiindultak, azt a fals képet festhették, hogy az árfolyammozgások hátterében az USDT „nyomtatása” áll.

„A Bitfinex határozottan vitatja ennek a tanulmánynak a megállapításait és következtetéseit, mert hibás feltételezésekből indul ki, továbbá „mazsolázgattak” az adatokból, hiányos információkkal rendelkeztek és rossz módszertannal jutottak eredményre.”

A Bitfinex azt is hozzátette, hogy az eljárást „opportunista, zsoldos ügyvédek” kezdeményezték és azt is felvetette, hogy az említett kutatás elkészítésének motivációja tulajdonképpen ez a per volt.

A tanulmány, ami a piaci manipulációt bizonyítja tavaly felkerült a Bloomberg hasábjaira is. A kutatói szerint a Tether Ltd. által kibocsátott USDT-k általában nagy, 200 milliós darabokban jönnek létre, azokat azonnal a Bitfinex-re mozgatják. Amikor a kibocsátás után a bitcoin ára beesik, a Bitfinexnél és más tőzsdéknél beindul egy koordinált vásárlás, hogy az árfolyamokat felfelé hajtsák.

A csoportos perben 1,4 milliárd dolláros jóvátételt követel a károsultak képviselője.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img