Crypto Capital: egy panamai offshore nyomában

spot_img

Ma reggel számoltunk be arról, hogy letartóztatták a korábban a Bitfinex-szel és több más tőzsdével is szoros üzleti kapcsolatban álló offshore vállalkozás, a Crypto Capital igazgatóját. A következőkben a panamai céggel kapcsolatos történetekből szemezgetünk.

A Crypto Capital eredetének története egészen egy 2013 májusában közzétett reddit posztig követhető vissza, amiben valaki felvetette, hogy a hagyományos bankok által rendre visszautasított kriptós startupok miért nem hozzák létre a saját bankjukat, amivel sokkal gördülékenyebbé tehetnék a vállalkozásaik működését. A fórumozó szerint erre Panama kínálta volna a legideálisabb helyszínt és talán csak a véletlen hozta így, de alig egy hónappal később, 2013 júniusában valaki Crypto Financial néven már be is jegyeztette a később Crypto Capital-ra átkeresztelt vállalkozást.

Az induláshoz augusztusban már egy 30 000 BTC ($300 000) értékű IPO (részvénykibocsátás) során szedték össze a pénzt, amit az ugyancsak panamai székhelyű Havelock Investments szervezett meg.

A Havelock korábban már több hasonló akcióban is részt vett. Többek között ők bonyolították le a ma már a Shapeshift tulajdonosaként ismert Erik Voorhes Bitcoin alapú fogadó oldalának, a SatoshiDice-nak az IPO-ját is. Ennek a működését a SEC később törvénytelennek ítélte, Vorhees-t pedig $35 000-os pénzbüntetéssel sújtotta, valamint 5 évre eltiltotta a pénzügyi termékek kibocsátásban való részvételtől. Vorhees később még egy másik vállalkozásával is megkereste a Havelockot. Ez volt a Coinapult nevű váltó, ami tavaly decemberben zárta be kapuit és aminek éppen a Crypto Capital kezelte a pénzügyeit.

Ugyancsak a Havelock szervezte a ciprusi Neo & Bee tőzsde pénzgyűjtő akcióját, ami ellen később a helyi rendőrség is nyomozást indított, miután annak igazgatója a váltó csődjét követően 140 BTC-vel elszökött az országból.

(A vezető az összeomlás előtt egy igazgatói ülésen még azt állította, hogy 5000 BTC-s tartalékkal rendelkeznek, másnap viszont olyan közleményt adott ki, mely szerint “rosszul emlékezett és amikor megnyitotta a tárcáját kiderült, hogy már csak 140 BTC-jük marad”, ám végül ezt sem adta át a menedzsment tagjainak.)

A Neo indulásáról az akkoriban még működő a bitcoin.hu is beszámolt és mivel Cipruson a 2008-as válságot követően a lakossággal fizettették meg a bankárok által okozott kárt (minden betétestől pénzt vontak le adók formájában), sokan nagy jövőt jósoltak az alternatív és elkobozhatatlan megtakarítást kínáló vállalkozásnak.

A Neo & Bee 2013-as reklámfilmje. 

A Crypto Capital az indulása után egy brit székhelyű svájci cég, a Global Trade Solutions tulajdonába került, aminek vezetőségében megtalálható egy amerikai üzletember Reginald Fowler is, akit nemrégiben a Bitfinex és a Tether pénzmosással kapcsolatos ügyében is megvádolt az amerikai igazságügyi minisztérium.

Reginald Fowler a Minnesota Vikings futballcsapat egyik tulajdonosa, akinek egy Ravid Yusef nevű nő segédkezett abban, hogy közvetlen banki kapcsolatokkal nem rendelkező kriptotőzsdék pénzét a megfelelő bankszámlákon helyezze el vagy utalja át. Az ügyészség szerint Fowler 60 bankban egyszerre mintegy 345 millió dollár értékű pénzt kezelt és letartóztatását is azért kérvényzték, mert szerintük emiatt könnyen megléphetett volna az őt kereső nyomozók elől. A férfit őrizetbe is vették, ám nem sokkal később a rá kiszabott 5 millió dolláros óvadék ellenében szabadon távozhatott.

A vizsgálat során kiderült, hogy Fowler a rá bízott pénz egy részét, közel 60 millió dollárt utalhatott át a saját bankszámláira megbízóinak tudta nélkül. Részben ez is okozhatta a Crypto Capital könyvelésében egyre növekvő hiányt, ami miatt a Bitfinex is mintegy 850 millió dollárt bukhatott a panamai céggel közös együttműködése során. Ennek eltitkolását a new yorki ügyészség is számonkérte rajtuk, ami vizsgálatot indított a tőzsde ellen.

Reginald Fowler

A Crypto Capital-t felvásárló Global Trade Solutions alapító papírjain egy bizonyos Ivan Manuel Molina Lee aláírása szerepel. A Bitfinex elleni vádiratban pedig megtalálható egy chat napló is, amiben feltehetően egy Bitfinex igazgatósági tag (Merlin néven) és a Crypto Capital egyik képviselője (Oz néven) beszélgetnek az eltűnt 850 millióról. Merlin ebben arra kéri Oz-t, hogy adják vissza a náluk elhelyezett pénzt.

“Túl sok pénzünk ragadt bent nálatok, nagyon vékony jégen táncolunk.”

A hatóságok kiderítették, hogy létezik egy panamai cég, aminek igazgatójaként egy bizonyos Oz Yosefnek van megnevezve (aki véletlenül Reginald Fowler bűntársának, Ravid Yusefnek a testvére), magának a panamai cégnek az igazgatósági tanácsában pedig szintén megtalálható Ivan Manual Molina Lee.

Oz Yosef egy panamai telekommunikációs cég reklámfilmjében

A szövevényes kapcsolatokra, az offshore bankszámlákra és cégekre azért volt szükség, mert a Crypto Capital folyamatos macska-egér játékot űzött a bankokkal és a hatóságokkal. A digitális pénzekkel kapcsolatos bizalmatlanság és átverések miatt egyetlen pénzintézet sem akarta kezelni egy kriptopénzekhez köthető vállalkozás vagyonát és még a legismertebb és minden szabályt betartó Coinbase-nek is évekbe telt, mire sikerült egy neves bankkal (Barclays). A Crypto Capital emiatt folyton valamilyen fedőcég neve alatt nyitotta meg a bankszámláját, és amikor már a lebukás veszélye fenyegette őket, továbbálltak egy másik országba.

Az első fedőszervük Global Transaction Services névre hallgatott, ami egy kis amerikai közösségi bankon és egy újabb leányvállalaton keresztül próbálta meg biztosítani a bankközi utalásokhoz való hozzáférést, ám a céget vezető Daniel Barrs-t végül a pénzmosással vádolták meg. A Crypto Capital ezt követően tovább állt és Lengyelországban, Portugáliában, Taiwanban és az Egyesült Királyságban is hasonló módszerekkel próbált meg érvényesülni.

A folyamatos költözés azonban nagyon lelassította az ügymenetet, a pénzek be- és kiutalása is csigalassúsággal folyt és annak egy része olykor bent is ragadt a sietve hátrahagyott bankokban. Emiatt több ügyfelük is felmondta velük az együttműködést és ez állhat a Bitfinex 850 millió dolláros hiánya mögött is, amit az amerikai hatóságok szerint a tőzsde a Tetherrel szövetkezve próbált meg eltitkolni. A pénz nagy részét szerintük portugál, lengyel és amerikai szervek foglalhatták le a hazájukban folyó büntetőeljárások során, a Bitfinex azonban ezt az eljárás kezdete óta tagadja.

A Crypto Capital ügy legfrissebb történése, az igazgató (vagy a stróman?) bevezetőben is említett letartóztatása, de alighanem egy könyvet is meg lehetne tölteni a cégről szóló történetekkel, ami nem csak a kriptopénz szektorból szerzett magának ügyfeleket. Többek között a Backpage nevű online hirdetésekkel foglalkozó vállalat pénzének tisztára mosásában is érintettek voltak, amit 15 évnyi működés után azért záratták be a hatóságok, mert kiderült, hogy tudatosan jelenítettek meg elrabolt, olykor kiskorú személyek szolgáltatásait kínáló hirdetéseket.

Ezzel a cikkel csak a felszínt kapargattuk meg és az alábbi forrásokat használtuk fel (1, 2, 3, 4), de aki tovább kutakodna, a Crypto Capital nevére rákeresve milliónyi találat közül válogathat.

Ha legális úton szeretnél kriptopénzt vásárolni vagy eladni, próbáld ki a CoinCash szolgáltatásait.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img