Kolumbiai drogkartell pénzét moshatták tisztára a Bitfinexen

spot_img

Lengyelországban megjelent sajtóhírek alapján, a helyi hatóságok letartóztatták a Crypto Capital Bank vezetőjét, Ivan Manuel Molina Lee-t. A férfit azzal vádolják, hogy egy nemzetközi drogcsempész banda pénzét mosta tisztára a Bitfinex tőzsdéjén.

A letartóztatást két lengyel vállalkozás bankszámlájának befagyasztása előzte meg, melyek a feltételezések szerint a Crypto Capital-hoz és Molina Lee-hez köthetőek. A Crypto SP Z O.O. és a NESP SP Z O.O. nevű cégek számláin összesen 350 millió dollárt tároltak, ami egy kolumbiai drogkartell Bitfinexen tisztára mosott pénze lehet. Lengyelországban ez a valaha lefoglalt legnagyobb pénzösszeg.

A Crypto Capital korábban a Bitfinex számlavezető bankja volt, a tőzsde pedig még májusban jelentette be, hogy a pénzintézet mintegy 850 millió dollárral tartozik nekik. Nem sokkal később ez a hiány vezetett saját tokenjük, a Leo kibocsátásához is.

UNUS SED LEO: 13. helyen nyitott a Bitfinex tokenje

A Crypto Capital korábban olyan tőzsdék számláit is vezette, mint a Binance, a Bitmex és a Kraken, honlapja szerint pedig jelenleg három váltóval áll partnerségben:

  • A Coinapult-tal, ami tavaly december óta már nem üzemel
  • A Cex.io-val, ami éppen néhány napja vezette be oldalára a Tethert.
  • A Quadriga CX-el, aminek története a mainstream sajtót is bejárta. Mi ezt írtuk róluk:

“A QuadrigaCX egy 2013 óta működő kanadai kriptopénz tőzsde, aminek tulajdonosa biztonsági okokból az itt elhelyezett coinok jelentős részét offline módon tárolta. A cold wallethez kizárólag a 30 éves igazgatónak volt hozzáférése, aki azonban nem sokkal 2018 karácsonya előtt életét vesztette.

A váltó 92 000 ügyfelének nagyjából 150 millió dollárnyi vagyonából, jelenleg alig 300 000 dollárnyi érhető el. A halott özvegye szerint, a férje a saját, jelszavas védelemmel ellátott laptopját használta üzleti ügyeinek intézésére, amihez senki más nem rendelkezett hozzáféréssel. Az ezen tárolt adatokat egy hacker segítségével is megpróbálták megszerezni, de nem jártak sikerrel.

A csődeljárás alá vont cég most az Ernst & Young segítségével próbálja meg eladni a Quadriga-t, hogy az így befolyt összegből kártalaníthassák az ügyfeleket. Az auditáló cég már egy jelentést is készített, mely szerint semmilyen könyvelésre utaló iratot nem találtak, így megállapíthatatlan, hogy melyik számlatulajdonos pontosan mennyi pénzt tárolhatott az oldalon.

Az ügy kapcsán megemlített másik furcsaság, hogy az igazgató nem váratlanul, hanem egy hosszan elhúzódó betegség következtében halt meg, ami előtt néhány héttel egy végrendeletet is készített, vagyis állítólag annak ellenére sem adott másnak hozzáférést az offline tárcákhoz, hogy tisztában volt egészségi állapotának romlásával. Hagyatéka egyébként 2 ingatlan, egy repülőgép és 100 000 dollár készpénz volt.

Az esetről beszámoló Globe több számlatulajdonost is megkeresett, akik szerint a tavalyi évben már egyre lassabbá váltak az általuk kezdeményezett kiutalások. A lapnál úgy tudják, hogy az ügy legnagyobb vesztese az a magánszemély lehet, aki 70 millió dollár értékű kriptopénzt tárolt a Quadriga-n.”

A mostani letartóztatás valószínűleg a közeljövő felkapott témája lesz. A fejleményekről mi is rendszeresen tájékoztatni fogunk benneteket.

Egy új elmélet szerint, egy kartellfőnök lehetett a Bitcoin megalkotója

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img