A Bitcoin hálózat 99,9%-os rendelkezésre állással működik indulása óta

spot_img

Izgalmas tweet-et tett közzé az egész egyszerűen “Bitcoin” névre keresztelt Twitter csatorna, nem más, mint a Bitcoin 2009 január 3.-án történt indulása óta elért rendelkezésre állás, azaz az elérhetőség van megjelölve a rövid üzenetben, ez egészen pontosan:

99,9844080758%

Az egyik twitterező az SLA-t kérte humoros válaszában, ez nem más, mint egy projekt kapcsán a teljesítendő feladatok pontos leírása, akkor kéri valaki, ha felkeltette az érdeklődését a közös munka lehetősége. Válasz gyanánt a Bitcoin Twitter fiók kezelői csak annyit mondtak, hogy a CEO örömmel válaszol.

A Wikipédia szerint az informatikában egészen pontosan ezt jelenti a rendelkezésre állás:

“Rendelkezésre áll egy alkalmazás vagy erőforrás, mikor a működésének képes eleget tenni, képes feladatokat fogadni, működni. Értékét százalékban adják meg.”

Szerverek esetében hasonló értéket látunk, mint a Bitcoin esetében a rendelkezésre állás kapcsán, például az itthon piacvezető tárhely szolgáltató, a Tárhely.eu is 99,9%-os rendelkezésre állást ígér bemutatkozó oldalán. Egy olyan elosztott hálózat, mint a Bitcoin elsősorban az 51%-os támadásnak lehet kitéve, ennek célja, hogy az erőforrások, azaz a teljes számítási kapacitás több mint fele felett vegye át az irányítást egy támadó, hogy saját céljaira fordíthassa.

Az mindenesetre biztos, hogy egy korábban ismeretlen, innovatív modell, az elosztott hálózat, és a blokklánc életében komoly érdem, hogy ilyen magas rendelkezésre állással volt képes üzemelni az elmúlt tíz év során.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img