Argentína lényegében betiltotta az online valutaváltást

spot_img

Argentínában néhány nappal ezelőtt választásokat tartottak, az emberek pedig a változás mellett döntöttek. A most leváltott elnök hivatali ideje alatt, az éves infláció mértéke 50% fölé növekedett, ám elemzők szerint az utódja is egy olyan populista irányvonal mentén folytathatja a kormányzást, ami rövid időn belül a csőd szélére juttathatja az országot.

Az összeomlástól tartva aki csak teheti, igyekszik kimenekíteni a pénzét Argentínából, vagy próbálja azt a helyi valutánál egy biztosabb értéktároló eszközre (elsősorban dollárra) átváltani.

A tőke kiáramlásának megakadályozására és az ország fizetőképességének megőrzésére hivatkozva, az Argentin Nemzeti Bank korlátozásokat vezetett be. Szeptemberben havonta 10 000 dollárban határozták meg, a magánszemélyek devizavásárlásának maximumát, ám ezt a limitet két héttel ezelőtt drasztikus mértékben, mindössze 200 dollárra csökkentették, amit csütörtökön egy újabb szigorítás követett.

Az új törvény értelmében, az argentin bankok ügyfelei mostantól már a bankkártyájukat sem használhatják fel arra, hogy 50 dollárnál több pénzt utalhassanak külföldi:

  • fogadóoldalak és kaszinók számára,
  • pénzügyi szolgáltatóknál (pl.: PayPal) vezetett számlákra,
  • befektetési, megtakarítási számlákra,
  • vagy devizát és kriptopénzt forgalmazó oldalakra.

A kiutat kereső argentinok közül egyre többen kényszerülnek arra, hogy a feketepiacon váltsák valutára a pénzüket, ám a nepperek a hivatalos árfolyamnál akár 50%-kal is többet elkérhetnek ezért. Az elmúlt években részben ez vezetett a kriptopénzek iránti kereslet növekedéséhez is. Akinek lehetősége volt rá, az interneten keresztül sokkal kedvezőbb feltételek mellett vásárolhatott magának bitcoint, amit aztán helyben készpénzre, dollárra tudott átváltani, ám a központi bank döntésével most ez a kiskapu is bezárulhatott.

Ha forintért szeretnél bitcoint vásárolni, látogass el a Coinmixed oldalára.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img